Zagrebačka plinara izgubila opskrbu plinom u Zagrebu. Tomašević: Ovo je apsurdno

Ilustracija: Davorin Visnjic/PIXSELL

Gradska plinara Zagreb-Opskrba navodno više neće opskrbljivati plinom oko 290.000 korisnika u Zagrebu, a posao preuzima Međimurje plin iz Čakovca. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon objave neslužbenih informacija sazvao je hitnu konferenciju za medije.

UŽIVO Gradska plinara Zagreb izgubila pravo opskrbe plinom u Zagrebu. Tomašević se obraća

Objavljuje Index Vijesti u Srijeda, 29. svibnja 2024.

Podsjetimo, nedavno je objavljeno da je Gradska plinara na natječaju drugi put u mjesec dana ponudila višu maržu od konkurentskog Međimurje plina.

"Imamo neslužbenu informaciju da je HERA odlučila dati zagrebačko područje drugoj firmi", rekao je Tomašević.  

"GPZO je u gubitku od 70 milijuna eura zbog ugovora za poslovne korisnike koje je uprava potpisala dva dana nakon početka njegovog imenovanja, zbog čega je ponuda morala biti ovakva", rekao je Tomašević.

"HERA nije tražila da imate plin ni osigurano financiranje. Doslovno ste mogli tek osnovati firmu i reći da ćete, ako pobijedite na natječaju, tek onda naći plin. Kakav je to natječaj?" upitao je Tomašević.

"Gdje to još ima u Europi?"

"Međimurje plin je dosad imao 29 tisuća kućanstava, a sad se dižu 10 puta. To je isto moguće prema odluci HERA-e", rekao je.

"Da bude još apsurdnije, Međimurje plin sad neće moći opskrbljivati plinom na svom području. Tako piše u uvjetima natječaja. Mi nećemo na svom području gdje imamo cijevi, a oni neće na svom gdje imaju cijevi. Kako je to moguće? Gdje to još ima u Europi?" kaže.

Obje plinare su u javnom vlasništvu, dodaje. Kaže i da Čakovec nije dao dozvolu za ovako agresivno širenje Međimurje plina.

"Međimurje plin nema odvojenu opskrbu i distribuciju, dok je u Zagrebu to podijeljeno na Infrastrukturu i Opskrbu", kaže Tomašević.

"Međimurje plin ima ukupno 74 radnika, dok zagrebačka dva poduzeća imaju oko 500 radnika", rekao je Tomašević.

"Zanima me motiv direktora iz HNS-a"

"Mene zanima motiv Međimurje plina, koji je motiv da izgubi svoje područje bez potpore svog vlasnika", rekao je i dodao da Međimurje plin vodi Nenad Hranilović iz HNS-a.

Kaže da GPZO nije izgubio od velikih privatnih tvrtki te da ga zanimaju motivi direktora Hranilovića.

"Gradska plinara Zagreb je vlasnik cijele infrastrukture i ona će distribuirati plin građanima. Ostat će sva brojila, sve cijevi. Promijenit će se od koga će dobivati fakture", rekao je.

"U Holdingu je 7300 radnika, GPZO sad ima sto radnika. Ranije je imao 140", rekao je. Kaže da ga zanimaju objašnjenje HERA-e i motivi direktora Međimurje plina. GPZO-u ostaje oko 8000 poslovnih korisnika.

"Očekujemo da se radnicima, ako se broj bude smanjivao, ponudi neko drugo zaposlenje u Holdingu", rekao je.

"Uprava GPZO-a i dalje ima moje povjerenje jer ne znam što su loše napravili", rekao je Tomašević. Kaže da je HERA poništila prvi natječaj zbog mogućih problema s opskrbom plinom te da je tada Međimurje plin dao najjeftiniju ponudu za 60% tržišta Hrvatske.

"Ovo u najmanju ruku nije normalno"

"GPZO se javio samo za zagrebačko područje jer po ovom natječaju može dobiti samo jedno područje. Nakon toga je Međimurje plin ponudio još nižu ponudu. GPZO je ponudio najmanju cijenu po kojoj ne bi bio u gubicima.

GPZO već sad ima 70 milijuna eura gubitaka zbog odluke uprave koju je postavila bivša vlast, nije mogla ići u nove gubitke", rekao je.

"Za sigurnost opskrbe sad morate pitati HERA-u, oni su zaduženi za to, oni su donijeli odluku", rekao je i dodao da "opskrba plinom ostaje u gradskim rukama".

"Opskrba je preprodaja plina", rekao je Tomašević.

"Ovo u najmanju ruku nije normalno. Volio bih vidjeti gdje to postoji u EU", rekao je Tomašević.

"Direktor Međimurje plina je predsjednik međimurskog HNS-a, meni je to zanimljivo", rekao je Tomašević i dodao da se za zagrebačko područje nije javila nijedna privatna tvrtka. "Razumio bih da smo izgubili od neke velike privatne tvrtke, ali mi smo izgubili od male firme", rekao je Tomašević na kraju presice. 

Uskoro opširnije

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.