Zagrebački doktor besplatno će sanirati ožiljak na licu dječaka kojeg je ugrizao pas

Foto: Index

Početkom rujna je u Brestju kod Sesveta pas ugrizao petogodišnjeg Amara Bobaru za obraz, zbog čega je ovaj petogodišnjak zadobio tešku ozljedu lica. Nakon što je hitno operiran, kirurginja mu je zašila ranu, ali je kazala da će ožiljak, i to poprilično velik, zauvijek ostati. A onda se u redakciju Indexa javio doktor Dinko Kaliterna, jedan od vodećih hrvatskih i europskih dermatologa te osnivač poliklinike Poliderma u Zagrebu, koji je dječakovoj obitelji ponudio besplatne tretmane kako bi uklonili veliki ožiljak s usnice i obraza.

Upozoravamo da bi fotografije za neke čitatelje mogle biti uznemirujuće 

Doktor Kaliterna: Liječit ću Amara kao da je moj sin 

"I ja imam sina i obožavam djecu. Kada sam pročitao što se dogodilo, užasno me pogodilo jer znam koliki bi to bio hendikep za dijete kasnije u životu. Vidio sam da bi bilo dobro iskoristiti moje znanje i iskustvo i da bi bio grijeh ne pomoći djetetu.

Onda sam odlučio pomoći Amaru kako bih mu uljepšao i popravio kvalitetu života te na koncu vratio osmijeh na lice, a to vrijedi više od bilo kojeg novca. Ljudski je pružiti pomoć dječaku i njegovoj obitelji jer znam koliko su opterećeni tom situacijom", ispričao je doktor Kaliterna Indexu. 

Doktor Kaliterna kaže kako je Amar prvim dolaskom u ordinaciju bio raspoložen i dobre volje, sve do trenutka kada su trebali početi s tretmanom. Kaže kako je Amar u početku bio malo nepovjerljiv, što je bilo i za očekivati, ali da se opustio čim je vidio da je tretman bezbolan. 

"Naravno da su i roditelji bili malo zabrinuti, no nakon detaljnog razgovora s njima i argumenata koje sam im iznio, pristali su na moju pomoć. Ono što me jako šokiralo je to što su me pitali koliko su mi dužni. Rekao sam im da nisu ništa dužni, nego da sam ih zvao od srca kako bih im pomogao. 

Brzo smo našli zajednički jezik pa sam napravio prvi tretman koji potiče ubrzano zarastanje ožiljka, a radit ću ga u određenim etapama u kojima ću primijeniti najnovija znanja i tehnologije jer se ne radi isključivo o ožiljku. Naime, dječak bi mogao imati poteškoće prilikom smijanja ili jedenja, tako da se radi o puno većoj stvari od same estetike.

Foto:Rana od ugriza psa; Foto: Index 

Radi se o ozljedi područja obraza na kojemu se nalazi jedan prilično veliki ožiljak gdje je nastao veliki defekt koji je kolegica Koraljka Hat u Dubravi na maksilofacijalnoj kirurgiji fantastično zašila. Ona je obavila nevjerojatno dobar, lavovski dio posla i zapravo je ona omogućila da se primjenom neoperativnih metoda stvore preduvjeti za smanjenje ožiljka jer se radi o rani veličine dječje šake. Divim joj se kako je uspjela to tako dobro zašiti.  

Ipak, ožiljak je dosta velik, ali zahvaljujući tehnologiji koju ću primijeniti, može se ukloniti jako velik dio njega i smanjiti ga. Ožiljak se može tretirati od onoga trenutka kada se izvade šavovi. Njemu su ti šavovi izvađeni i on je sada zreo za tretmane koji će se raditi u određenim etapama. Ne želim ništa forsirati, već raditi postepeno. Najvažnije mi je u ovom početnom dijelu potaknuti smanjenje upale i jako izraženog crvenila te dodatno zacjeljivanje. 

Ovako svjež ožiljak može se puno lakše modelirati, a ključnu ulogu pri uklanjanju ožiljka imat će regenerativni tretmani koji u kombinaciji s laserima najefikasnije potiču zacjeljivanje bilo kakve rane. Na taj način će se moći jako puno pomoći unesrećenom dječaku, ali i njegovim roditeljima", priča doktor. 

U petak je doktor Amaru napravio jednominutni tretman i kaže da se razlika već vidi za nekih 25 do 30 posto.  

Amarovi roditelji: Neizmjerno smo zahvalni na pomoći doktora, ali smeta nas što je pas još uvijek u susjedovom dvorištu. Naš sin zbog toga ima traume   

Amarovi roditelji Elvira i Armin Bobara, koji su neizmjerno zahvalni doktoru Kaliterni, kažu da njihov sin još uvijek ima traume, da se budi po noći i pita za psa. Smeta im što ništa nije poduzeto, već pas slobodno šeta izvan boksa, a zna izaći i na ulicu.  

"Bilo me jako strah da će mu ostati ogroman ožiljak i neizmjerno sam zahvalna doktoru koji je ponudio pomoć, i to besplatnu. Amar još uvijek ima traumu, zna se buditi po noći i pitati za psa, tresti se i plakati. Često nas pita zašto je pas još uvijek kod susjeda. Ni nama to nije jasno. Veterinarka je procijenila da je pas agresivan i opasan, ali nije nigdje odveden. I drugi ljudi u ulici se boje za svoju djecu.   

Foto: Index 

Vjerujem doktoru Kaliterni i još jednom mu od srca zahvaljujem. Bilo nas je strah prvog pregleda, nismo znali kako će to sve skupa izgledati, ali onda nam je doktor rekao da će Amara liječiti kao da je njegov sin. To nas je smirilo, ne znam više što bih rekla i kako bih još mogla zahvaliti doktoru Kaliterni, doktorici Hat i Indexu koji nam je ovo omogućio", ispričala nam je Elvira Bobara.  

Amarov otac Armin Bobara kaže da je nekoliko puta pokušao razgovarati s vlasnikom psa, ali da je svaki put bio ignoriran.

"Nekoliko puta sam pokušao razgovarati sa susjedom i pitati ga zašto je pas još uvijek u dvorištu, ali on odgovor izbjegava. Ne mogu vjerovati da se ništa nije poduzelo da se makne psa. Ispada da je život psa zaštićeniji od života jednog djeteta", kazao je Amarov otac Armin Bobara.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.