KORONAVIRUS

Zahvalimo koroni: Škola je online, a uhljebi ne maltretiraju papirima

Foto: Goran Stanzl/Pixsell / FaH

PANDEMIJA koronavirusa i izvanredne mjere koje se uvode zbog njih ostavit će, u to nema baš nikakve sumnje, teške posljedice na hrvatsko društvo. Ekonomija je već sada u problemima, a turističku sezonu, koja je osiguravala priljev svježeg novca iz inozemstva, vjerojatno možemo otpisati. Zdravstvo je odavno u dugovima, a bit će u još većim zbog neplaniranih troškova, nepregledan je popis stvari koje nam otežavaju život.

Digitalno školstvo

No, kao i iz svake krizne situacije i rješenja koja smo prisiljeni odmah donositi, možemo izvući pouke, a neka danas nova rješenja zadržati kada se život vrati u normalu.

Školstvo je naprasno digitalizirano i tako treba i ostati. Ne, pritom ne mislimo da učenici trebaju i kada prođe opasnost od zaraze ostati kod kuće i više ne pohađati nastavu u školama. Treba zadržati i unaprijediti sve digitalne materijale, od filmova do online predavanja i elektronskih udžbenika, radnih bilježnica, zadaća. Nema nikakvog smisla da nakon silnog truda uloženog u stvaranje materijala za učenje na daljinu te iste materijale zaboravimo. Oni moraju ostati trajno dostupni za korištenje u nastavi, ponavljanje gradiva, dodatno učenje.

>> Nastavnici i učitelji ne moraju više u škole, radit će od doma

Izbacivanje nepotrebnog gradiva

Došlo je i do nužnog ekonomiziranja, skraćivanja, predavanja određenih nastavnih cjelina. Svi u sustavu postali su svjesni da se neki dijelovi iz programa mogu mirne duše izbaciti, a da nitko ne bude zakinut za potrebno mu znanje. Ono što u izvanrednim okolnostima izleti iz nastavnog plana i programa u njemu vjerojatno nije ni trebalo biti, a ako baš žele u budućnosti to zadržati, neka bude u digitalnom obliku da bi se učenici i nastavnici u redovnoj nastavi mogli baviti onim zaista bitnim.

Također, online nastava prisilila je nastavnike, učenike i roditelje na intenzivniju elektronsku komunikaciju. Tako treba i ostati. Samo jedan plastičan primjer: ako nastavnici mogu sada pregledavati i ispravljati zadaće dostavljene im elektronskim putem, to mogu činiti i ubuduće, a ne to činiti za vrijeme nastave. To bi djeci olakšalo torbe, a i prisililo ih na redovnije izvršavanje obaveza.

Zaustavljeno prikupljanje papira

Dobar, možda i najbolji primjer, jest ukidanje osobnih dolazaka u Hrvatski zavod za zapošljavanje. Od ovoga tjedna više nije potrebno osobno dolaziti na šaltere burze rada čak ni za prvu prijavu i ostvarivanje prava na naknadu za vrijeme nezaposlenosti.

Dosad su, možda ne u posljednjih godinu dana kada je bila povećana potražnja za radnom snagom, redovi pred šalterima znali biti nepregledni, a nezaposleni su morali ispunjavati hrpu formulara i dostavljati niz papirnatih dokumenata. Sada se pokazalo da se to može i elektronski i da nema nikakve potrebe ni za šalterima ni za ljudima koji rade na njima. 

>> Ogromne gužve na Zavodu za zapošljavanje: Nezaposleni, ne morate dolaziti

Besmislenost županija

Tu su naravno i županije i njihovi poslovi koji su posljednjih dana preselili u cyber prostor. Potraje li izvanredna situacija dovoljno dugo, pokazat će se da su potrebno nepotrebne i da sasvim lijepo možemo živjeti bez njih. Mnoge nisu uspjele čak ni svoje internetske stranice prilagoditi da bi se lakše i brže dolazilo do nužnih informacija o pandemiji i mjerama koje se provode, a pokazalo se i da njihovi krizni stožeri – uz neke iznimke – ne služe baš ničemu da budu transmisija uputa nacionalnog stožera. Sve one koji se, poput njih, u kriznoj situaciji pokažu beskorisnima ili čak štetnima, treba što prije ukinuti i zaboraviti da su ikada postojali.

Rad od kuće

Izvanredna situacija natjerala je državu, zasad samo prešutno, na relaksiranje pravila o radu izvan sjedišta ili prostorija poslodavaca. Pravila propisana Zakonom o zaštiti na radu skoro nitko ne može ispuniti, a većina njih je ionako besmislena. Tvrtkama kojima se pokaže isplativo da i nakon prestanka pandemije radnike zadrže u režimu dislociranog rada to treba i formalno omogućiti. Bez puno gnjavaže i propisivanja besmislenih pravila.

Šteta što je virus došao malo prerano

Šteta je, međutim, da je pandemija na neki način došla prerano. Da se Covid-19 samo malo strpio i pričekao vrijeme neposredno pred parlamentarne izbore, pokazalo bi se da se i glasati može elektronskim putem. Tada bismo virusu zaista mogli zahvaliti.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.