Žalac je EU novcem plaćala žderačinu i proslavu rođendana. Šefica TZ-a sve priznala

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović danas je, nakon sporazuma s europskim tužiteljstvom, uvjetno osuđena na pet mjeseci jer je bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac, kao zaposlenica Ministarstva, omogućila plaćanje privatne proslave rođendana europskim novcem.

Uz uvjetnu zatvorsku kaznu Alilović mora platiti 500 eura sudskih troškova, a u zatvor neće ići ako u narednih godinu dana ne ponovi nedjelo, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU istražuje među ostalim i jer su troškovi proslave njezina rođendana plaćeni novcem iz EU fondova.

Alilović, koja je 2019. u ministarstvu Gabrijele Žalac bila voditeljica odjela u Upravi za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova, bila je zadužena i za postupke nabave ugostiteljskih usluga za službene svrhe u što je, prema optužnici, uvršten i trošak 40. rođendana tadašnje ministrice.

Platila rođendansku feštu EU novcem

EPPO tvrdi da je Alilović vlasniku restorana u kojem je održana proslava rođendana Gabrijele Žalac savjetovala da izda uvećanu ponudu za dostave hrane i pića za službene svrhe kako bi se u tom trošku podmirila i privatna proslava ministričinog rođendana. Restoran je navodno poslao ponudu od 3152 eura, a u tom su iznosu bila i 1353 eura za proslavu rođendana bivše ministrice.

Račun je u konačnici plaćen iz projekata Tehnička pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, koji je 85 posto financiran iz fondova EU, a 15 posto iz državnog proračuna. Ovaj postupak četvrti je koji su europski ili hrvatski istražitelji, uglavnom zbog korupcije, pokrenuli protiv bivše HDZ-ove ministrice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.