Zalužni: Da, napadamo po Rusiji. Vratit ću Krim, briga me, nećete me zaustaviti

Foto: Profimedia

GLAVNI zapovjednik ukrajinskih snaga Valerij Zalužni je u intervjuu za američki Washington Post priznao da je bilo ukrajinskih napada na ruski teritorij. "To je naš problem, a na nama je da odlučimo kako uništiti ovoga neprijatelja. U ratu je moguće, a i potrebno ubijati na neprijateljevu teritoriju", rekao je.

Topničkom vatrom i vatrom iz bespilotnih letjelica iz Ukrajine najčešće se i opetovano gađaju ruska pogranična područja. Novinar američkog lista primijetio je da dužnosnici Kijeva obično ne priznaju prekogranične napade. Zalužni je rekao da se u čestim prekograničnim napadima koristi oružje proizvedeno u Ukrajini.

"Ako se naši partneri boje upotrijebiti svoje oružje, mi ćemo ubijati vlastitim", rekao je Zalužni, aludirajući na uvjet koji su nametnuli zapadni saveznici, a taj je da se isporučeno savezničko oružje ne smije koristiti za napade na ruski teritorij. "Zašto, da bih spasio svoj narod, moram nekoga pitati za dopuštenje o tomu što da radim na neprijateljskom teritoriju?" upitao se Zalužni.

U tekstu objavljenom u Washington Postu piše i kako Zalužni želi vratiti ukrajinskom teritoriju crnomorski poluotok Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine. "Čim budem imao sredstava, učinit ću nešto. Nije me briga - nitko me u tome neće zaustaviti", odlučno je kazao. 

Veliki izazovi

Izazovi s kojima se Zalužni i njegove snage suočavaju su značajni. Čak i nakon što je orkestrirao niz vojnih pothvata - obrambeni položaj koji je natjerao Ruse na povlačenje iz okolice Kijeva i protuofenzive koje su protjerale invazivne trupe iz sjeveroistočne regije Harkiv i južnog regionalnog glavnog grada Hersona prošle godine - veliki dijelovi ukrajinskog istoka i juga, oko petine zemlje, ostali su okupirani.

Izvođenje protuofenzive za povrat tog teritorija, poraz Rusije i minimiziranje ukrajinskih žrtava zahtijevaju resurse za koje je Zalužni rekao da mu još uvijek nedostaju. Zapadni dužnosnici rekli su da Ukrajina ima dovoljno za uspjeh, ali Zalužni je oštro kritizirao svoje kolege koji tvrde da Kijevu ne trebaju F-16. "Njihove vlastite vojske nikada se ne bi ovako borile", rekao je.

Komentirao je i glavnog ruskog generala Valerija Gerasimova. "On je neprijatelj - neprijatelj koji je vrlo pametan", rekao je Zalužni. "Pametan i stoga lukav. Još uvijek je jak. Dakle, morate ga poštovati kao takvog i tražiti načine da ga ubijete. Jer to je jedini način za pobjedu", kaže Zalužni.

Što nakon rata?

Zalužni kaže i da sve više razmišlja o budućnosti Ukrajine - izvan ove protuofenzive i ovog rata - i kako zemlju učiniti toliko jakom da je se nitko više neće usuditi napasti. "Postići to znači proizvoditi oružje za obranu, a ne oslanjati se na druge da ga isporuče", kaže.

Požalio se da Ukrajina ovisi o drugim zemljama u pogledu streljiva. "Što više Ukrajina može pucati, obuzdavajući ruske snage, to će manje biti žrtava", rekao je Zalužni. Ali što ako streljiva bude sve manje? "Pitam se to od prošlog ožujka - i ne samo sebe, pitam to svakoga koga mogu pitati", rekao je Zalužni.

Njegov koncept pobjede je više od obnove pune teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. "Pobjeda će biti kada budemo imali vojsku, možda čak i ne beznačajnu, koja će jamčiti sigurnost djece koja se sada voze u dječjim kolicima, tako da odrastaju znajući da se ovo više neće dogoditi", kaže Zalužni. "A to je ogromna količina posla. I mora početi sada."

Tko je Zalužni?

Gen Zalužni, ili "naš Valera", kako ga prijatelji i stari kolege vole zvati, imenovan je vrhovnim zapovjednikom ukrajinske vojske u srpnju 2021. godine.

Oni koji ga dobro poznaju kažu da je imenovanje, koje je osobno progurao predsjednik Zelenski, bilo iznenađenje za generala i mnoge druge jer je njegovo promaknuće uključivalo uspon za nekoliko stepenica na karijernoj ljestvici. Zalužni je već bio poznat kao ambiciozan i moderan zapovjednik, ali i nepretenciozan čovjek koji se volio šaliti sa svojim podređenima i nije se bahatio. U roku od sedam mjeseci nakon imenovanja vodio je obranu Ukrajine od ruske invazije.

Do 26. veljače 2022. bilo je jasno da ruske trupe ne uspijevaju zauzeti Kijev u tri dana, što se u početku činilo vjerojatnim ishodom. Ali stvarnost je ostala sumorna i ukrajinske vlasti su pozvale javnost da ne paniči. Ruske trupe napredovale su na sjeveru, istoku i jugu Ukrajine i predstavljale znatnu prijetnju glavnom gradu.

Među najvišim ukrajinskim dužnosnicima pojavila se ideja da se počnu dizati u zrak mostovi u blizini Kijeva preko goleme rijeke Dnjipro, kako bi se spriječili Rusi da s istočne obale dođu na zapadnu, gdje se, među ostalim strateškim objektima, nalazila četvrt s vladinim zgradama.

Nazvali su generala Zalužnog za mišljenje. "Ni pod kojim okolnostima to ne smijemo učiniti. To bi bila izdaja i civila i vojske koji ostaju na istočnoj obali", navodno je odgovorio, u to vrijeme sjedeći u dimom ispunjenom bunkeru s drugim čelnicima.

BBC je čuo slične iskaze od dva izvora uključena u ovu epizodu koji svjedoče da se to dogodilo. Uslijedile su mnoge druge ključne odluke i do početka travnja 2022. ukrajinske su trupe potisnule rusku vojsku sjeverno i istočno od Kijeva.

"Uvijek sam se zalagao za distanciranje od pretjerane hijerarhije sovjetske vojske" 

Rođen u obitelji sovjetskog vojnika, Valerij Zalužni jednom je rekao da se uvijek zalagao za distanciranje od pretjerane hijerarhije sovjetske vojske. Kad je sredinom 90-ih otišao u vojnu školu, Ukrajina je već bila neovisna država.

Iako su njegovi udžbenici na vojnoj akademiji možda potjecali iz sovjetske ere, on je iz prve ruke učio o ratnoj stvarnosti. Godine 2014. imenovan je zamjenikom zapovjednika na području istočne Ukrajine gdje je u tijeku bio sukob sa separatistima koje je podržavala ruska vojska.

Njegovi kolege kažu da je od početka svoje karijere bio sklon izgradnji odnosa povjerenja sa svojim podređenima, kao i delegiranju zapovjednih odluka.

Zalužnijeva bivša pomoćnica, koja je bila uz njega u prvim danima ruske invazije, Ljudmila Dolhonovska, rekla je za BBC da je on jedva spavao i neprestano održavao kontakt s vojnim osobljem na prvoj crti: "Često je razgovarao telefonom sa svojim generalima, ali razgovori su uvijek bili fokusirani i smireni."

Zelenski radio na moralu, Zalužni na vojnoj strategiji

Dok je rat počinjao, predsjednik Zelenski je svojim noćnim obraćanjima igrao ključnu ulogu u održavanju morala ukrajinske javnosti. Forsirao je dojam snažne vladavine dok je vršio pritisak na strane partnere za financijsku i vojnu potporu.

Fokus generala Zalužnog bio je na tome da se ispravi vojna strategija. Nakon uspješnog napredovanja u kasno ljeto i ranu jesen, ukrajinske trupe oslobodile su velike dijelove ukrajinskog teritorija na istoku i jugu zemlje.

Vrhovni zapovjednik postao je nacionalni heroj, unatoč tome što se rijetko pojavljivao u javnosti i još rjeđe pristajao na intervjue. Njegovo ime postalo je sinonim za hrabrost i odlučnost, a njegova je reputacija iznjedrila anegdote i fraze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.