Zamjenik državnog odvjetnika SAD-a dao ostavku

Foto: Epa

ZAMJENIK državnog odvjetnika SAD-a, Rod Rosenstein, koji je imenovao specijalnog tužitelja Roberta Muellera da istražuje rusko uplitanje u predsjedničke izbore 2016., podnio je u ponedjeljak ostavku, javlja CNN.

Njegova ostavka stupa na snagu 11. svibnja.

"Mi provodimo zakon bez straha ili naklonosti jer stranačka pripadnost ne utječe na vjerodostojne dokaze, a istinu ne određuje mišljenje većine", napisao je Rosenstein u ostavci. "Ignoriramo prolazne smetnje i usredotočujemo našu pažnju na stvari koje su važne jer trajnom republikom ne upravlja promjenjivi ciklus vijesti."

Često na meti Trumpa

Rosenstein je često bio na meti predsjednika Donalda Trumpa, pogotovo nakon što je 2017. zaposlio Muellera.

Ubrzo nakon što je došao na poziciju zamjenika državnog odvjetnika, Rosenstein je napisao dopis u kojem je kritizirao bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeyja, koji je vodio istragu o uplitanju Rusije u izbore 2016. Comey je ubrzo dobio otkaz, a Rosenstein je za specijalnog savjetnika za nastavak istrage postavio Muellera.

Nakon što je Trump otpustio Comeyja, Rosenstein je razmišljao o tome da bude ozvučen na sastancima s predsjednikom kako bi snimao razgovore vođene s njim, piše CNN. Također, pokušao je regrutirati članove kabineta kako bi zajedničkim snagama, pozivajući se na 25. amandman, Trumpa uklonili s predsjedničke pozicije.

Osobno predao ostavku

Rosenstein je u ponedjeljak otišao u Bijelu kuću i osobno je predao pismo ostavke predsjedniku Donaldu Trumpu.

"Zadržavamo vjeru, slijedimo pravila i uvijek stavljamo Ameriku na prvo mjesto", napisao je u ostavci.

Ostavku Roda Rosensteina možete u cijelosti pročitati ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.