Zaposlenik najveće talijanske banke krao podatke. Ukrao i one premijerke Meloni

Foto: Profimedia, EPA

Talijanska banka Intesa Sanpaolo ispričala se jučer zbog sigurnosnog propusta i kompromitiranih podataka skupine klijenata, uključujući i premijerku Giorgiu Meloni.

Prošli tjedan novine Domani izvijestile su da je zaposlenik Intese dobio otkaz nakon što je otkriveno da je špijunirao bankovne račune tisuća klijenata, uključujući i onaj premijerke Meloni.

Intesa je jučer potvrdila da su podaci kompromitirani.

Banka se ispričala

"Kao što je i objavljeno, nelojalni zaposlenik naše banke teško je prekršio zakone, propise i interne procedure kako bi pristupio podacima i informacijama o pojedinim klijentima, valjanog opravdanja", stoji u priopćenju banke.

"Obavijestili smo Agenciju za zaštitu podataka, otpustili nelojalnog djelatnika i podnijeli prijavu kao oštećena strana. Iznimno nam je žao što se to dogodilo i ispričavamo se. Tako nešto ne smije se više nikada ponoviti", naglasila je u priopćenju vlasnica Privredne banke Zagreb.

"Kome prodaju podatke?"

Meloni je u subotnjem intervjuu za informativni program TG5 potvrdila incident, rekavši da očekuje da će pravosudni sustav istražiti što se dogodilo i što možda stoji iza kompromitacije podataka.

"Mislim da u javnom i u privatnom sektoru postoje zaposlenici koji nezakonito uzimaju informacije i prodaju ih - kome? To je odgovor koji čekamo, vjerojatno se iza toga kriju određeni interesi", rekla je talijanska premijerka u razgovoru za TG5.

U subotu izvori u Intesi rekli su da banka planira angažirati umirovljenog visokog dužnosnika financijske policije Antonia De Vitu i povjeriti mu posao nadzora kibernetičke sigurnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.