Zapošljavanje u SAD-u osjetno ubrzalo u rujnu

Foto: EPA

Zapošljavanje u SAD-u osjetno je ubrzalo u rujnu, uz više neto otvorenih radnih mjesta od mjesečnog prosjeka unatrag godinu dana, ali i stopu nezaposlenosti na razini kraja 2021. godine, pokazali su podaci ministarstva rada.

Poslodavci su u rujnu neto otvorili 254 tisuće novih radnih mjesta, nakon revidiranih 159 tisuća u kolovozu i 144 tisuće u srpnju, pokazuje izvješće ministarstva.

Novi podaci pokazuju da je u prethodna dva mjeseca neto otvoreno 72 tisuće više radnih mjesta no što su pokazivale dosadašnje procjene.

Brojke za netom završeni mjesec više su od mjesečnog prosjeka unatrag godinu dana, koji iznosi 203 tisuće, navode u ministarstvu.

Daleko najviše su u rujnu zapošljavali poslodavci u uslužnim sektorima hrane i pića, uz 69 tisuća otvorenih novih radnih mjesta. Slijedi zdravstvena skrb sa 45 tisuća poslova.

Državni sektor neto je otvorio 31 tisuću radnih mjesta, a blizu su i sektor socijalne skrbi i graditeljstva s približno 26 tisuća novozaposlenih.

Izvješće ministarstva tako pokazuje da je privatni sektor u najvećem svjetskom gospodarstvu u rujnu zaposlio 223 tisuće novih radnika.

Stopa nezaposlenosti iznosila je u rujnu 4.1 posto, kliznuvši 0.1 postotni bod u odnosu na kolovoz, ali se zadržala iznad četiri posto, na razini s kraja 2021. godine.

Bez posla je u rujnu bilo približno 6.8 milijuna Amerikanaca, oko 300 tisuća manje nego u kolovozu, ali 500 tisuća više nego lani.

Prosječna plaća po satu porasla je za 0.4 posto u odnosu na kolovoz, na 35.36 dolara. U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec uvećana je za 4.0 posto, pokazuje izvješće ministarstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.