Zapovjednik Protupožarne eskadrile: Ovo je majka svih požara, ovo nikad nismo vidjeli

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, HRT

NAKON što se požar silovito spustio podno Mosora ka gradu Splitu, zahvativši ogromnu površinu u Srinjinama, Donjem i Gornjem Sitnom, Žrnovnici, Strožancu (Podstrani) i ostalim rubnim dijelovima Splita, i dalje se lome koplja - tko bi trebao snositi odgovornost i je li reakcija zakašnjela?

Izgorjelo je više domova i automobila, ljudi su ogorčeni i smatraju da je sustav zakazao.

Davor Turković, zapovjednik Protupožarne eskadrile, iznio je za HRT svoje mišljenje o cjelokupnoj situaciji na terenu.

"Moje kolege i ja nagledali smo se svakakvih požara u Hrvatskoj i na Mediteranu. Međutim, ovaj požar u okolici Splita bio je drugačiji. Kada ga je vidio jedan moj kolega, nazvao me je i rekeo: “Ovo je majka svih požara”. Također je rekao: “Ako ne bude mrtvih, Bože hvala ti”. Kada smo stigli i vidjeli da nema žrtava, to je za nas bio ogroman uspjeh. Pored požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gorjelo je i u Zadarskoj i Šibenskoj županiji. Sustav je bio iznimno napregnut ne ulazeći u ostale elemente, i kada govorimo samo o zračnim snagama mi smo ujutro od pola 7 u više navrata pokušavali napraviti izviđanje da vidimo na koji način možemo pomoći, kako da požar zaustavimo što dalje od grada. Međutim, svi koji se više godina bave ovim poslom, kao i građani koji žive u tom području također i u području Makarske znaju da je nama nemoguće raditi. Ne zbog brzine vjetra, nego zbog kombinacije vjetra i orografskog izgleda terena, osobito u Žrnovnici i u više navrata se događalo da bi se mi s tog područja morali povući kako bismo sačuvali živu glavu, jer najgore što se može dogoditi u toj situaciji je upravo ono što se i dogodilo, a to je kolektivni stres, kolektivni adrenalin. U ovoj situaciji moramo biti sretni da smo svi na broju, da nema žrtava, stati na loptu i ne paničariti. Potrebno je vidjeti genezu što se točno dogodilo, kako se dogodilo", kazao je Turković.

Na pitanje što se točno dogodilo s obzirom na to da je veoma sumnjiva činjenica da je na 14 mjesta odjednom izbio požar, pukovnik je kazao:

"Ja ni iz daleka ne bih spekulirao kako su požari nastali, to bi bez neke forenzičke analize bilo izuzetno neozbiljno od mene iti komentirati. Pogledajte ovo, u ovom trenutku u Italiji bjesni 1000 požara, sam Rim je ugrožen, baš kao i Napulj. Naš splitski požar je jedna desetina požara koji trenutno bjesne iznad Napulja u Italiji. Slična situacija je i u Francuskoj i Portugalu. Prije nepunih mjesec dana tamo je poginulo 72 ljudi. Priroda je u ovoj godini diljem Mediterana napravila pripremu i na taj dan puhanjem te bure u kombinaciji s tom geografskom lokacijom, ja ću vam reći- bura je i na zadarskom području puhala od jutra, međutim monografska kombinacija je bila takva da smo mi od ranog jutra mogli gasiti požare u Zadarskoj županiji, a tek popodne sa smirenjem bure smo se mogli uopće približiti da bi napravili nešto posla iznad grada Splita. Nešto smo uspjeli, nešto smo spasili, međutim ono što treba iskreno priznati. Ne samo požar iznad Splita, nego i požar koji je u tom trenutku gorio kod Ciste Provo i Šestanovca i požare koji su nam otvorili ovu protupožarnu sezonu- Podgora i Tučepi, te su požare u potpunosti bez naše pomoći, obranivši kuće i ljudske živote odradile, zemaljske vatrogasne snage uz pomoć oružanih snaga u onom dijelu kada je i kopnena vojska izišla na teren", zaključio je pukovnik Turković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.