Zasad nema opasnosti od izlijevanja Drave u Koprivničko-križevačkoj županiji

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Brojne poplave u Europi neće, barem za sada, ugroziti naselja kraj Drave u Koprivničko-križevačkoj županiji jer su u zadnjih godinu dana kritična mjesta dodatno utvrđena, izjavio je danas načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić.

Sanirane kritične točke

Ljubić je Hini rekao da je danas Drava kod Botova visoka 235 centimetara, a pripremno stanje obrane od poplave počinje kad vodostaj dosegne 400 centimetara.

Kaže da su Austrijanci i Slovenci skinuli mjere obrane od poplava na Dravi, čemu u prilog ide i to što se neposredno prije padalina u Donjoj Dubravi radio remont na hidroelektrani. Akumulacijsko jezero je zbog toga bilo prazno i sada se puni pa vodostaj južno od Dubrave regulira čovjek.

Podsjetio je na prošlogodišnje plavljenje rijeke koja je tada dosegla rekordno visok vodostaj. Da se ne bi ponovio prošlogodišnji scenarij, u zadnjih 12 mjeseci Hrvatske vode su sanirale sve kritične točke u općinama Legrad, Drnje i Hlebine.

Osim toga, u općini Drnje, koja je u kolovozu prošle godine plivala pod vodom, nerazvrstane ceste su podignute za metar. Tamo će se graditi nasip koji je u fazi projektiranja, najavio je Ljubić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.