Beroš izmišlja razloge da sakrije izvještaj o događajima u splitskom Domu

Foto: MIlan Šabić/PIXSELL.

VILI BEROŠ, ministar zdravstva, skoro mjesec dana obmanjuje javnost kada izvide Državnog odvjetništva navodi kao alibi za zatajivanje inspekcijskog izvještaja o nadzoru u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici. Osim medija, potpuno je ignorirao nadležni saborski odbor koji je također zatražio inspekcijski izvještaj. U Domu je od 7. travnja, kada je započeo premještaj dijela korisnika u splitsku bolnicu, do danas covidom-19 zaraženo 68 ljudi. Preminulo ih je 18. Na čelu ustanove i dalje je omiški HDZ-ovac Ivan Škaričić.

Beroš se poziva na Državno odvjetništvo

"U ovom trenutku, Općinsko državno odvjetništvo provodi izvide pa ćemo vidjeti. Stručne službe ministarstva u ovom trenutku nisu spremne dati izvješće jer su u tijeku izvidi ODO-a", izjavio je Beroš prekjučer u programu televizije N1.

Učinio je to devet dana nakon što je portal Index dobio i objavio stav Općinskog državnog odvjetništva da eventualna objava inspekcijskih izvještaja ne bi utjecala na izvide. Da ministra ne bismo optužili za obmanjivanje javnosti na temelju starijih podataka, jučer smo ponovno Općinskom državnom odvjetništvu poslali isto pitanje. Teoretski, u međuvremenu se moglo dogoditi nešto zbog čega im više ne bi odgovarala objava inspekcijskih izvještaja Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u kojima stoji da u Domu nije bilo stručnih propusta.

Državnom odvjetništvu je svejedno

Ali ne. Državno odvjetništvo jučer je ponovilo svoj stav:

"Općinsko državno odvjetništvo u Splitu ne protivi se objavi inspekcijskih izvještaja Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku obzirom da objava inspekcijskih izvještaja kao ni izjave čelnih ljudi navedenih ministarstava ne utječu na provođenje predmetnih izvida."

Drugi put u 11 dana splitsko Općinsko državno odvjetništvo, koje provodi izvide o događajima u splitskom Domu, službeno veli Indexu da mu ne smeta objava spornih inspekcijskih izvještaja, ali ministar Beroš nastavlja po svom. Njegovo i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pod vodstvom Vesne Bedeković pretvorili su inspekcijske izvještaje u najstrože čuvanu državnu tajnu.

Ignoriranje i izbjegavanje

U međuvremenu, ispostavilo se kako ih nije dobio ne samo Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb Splitsko-dalmatinske županije, nego čak ni saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku. Ines Strenja Linić, njegova predsjednica, potvrdila nam je da je od nadležnih ministarstva zatražila inspekcijske izvještaje 30. travnja, čim je doznala da je proveden inspekcijski nadzor.

I, što se dogodilo?

"Ministarstvo zdravstva do današnjeg dana nije odgovorilo svom nadležnom odboru. Iz Ministarstva za demografiju, mlade i socijalnu politiku dana 11. svibnja 2020. dobili smo odgovor ministrice Bedeković kako nam nije u mogućnosti dostaviti traženo izvješće, jer je u tijeku provođenje izvida od strane Državnog odvjetništva", informirala nas je Strenja Linić uz napomenu kako ni njezin Odbor ne zna tko su bili članovi inspekcija dvaju ministarstava.

Početkom mjeseca otkrili da nije bilo propusta

Moguće je samo nagađati zašto su dva inspekcijska izvještaja skrivena od znatiželjnih očiju. Beroš i Bedeković još su 1. svibnja na konferenciji za novinare objavili zaključke inspekcija da nije bilo stručnih propusta u Domu. No nalaze koji su doveli do tih zaključaka, kao i sastav inspekcija dvaju ministarstava do danas nisu otkrili.

Nema adrese koju nismo pitali o ovome. Vlada se oglušila, predsjednik Zoran Milanović kazao je da nema ništa protiv objave ako izvještaji nisu klasificirani, Ante Sanader, potpredsjednik sabora i politički tajnik HDZ-a, kazao nam je na nedjeljnoj konferenciji za novinare kako nije upućen.

Ako, dakle, Državnu odvjetništvu ne smeta objava izvještaja i ako su oni doveli do zaključka da nije bilo stručnih propusta, nema racionalnog razloga da ih Beroš i Bedeković taje ne samo od medija, nego čak i od nadležnih tijela.

Index će i dalje podsjećati na ovo i tražiti odgovore.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.