Pobjedniku nagradne igre Porezne žena radi u Poreznoj. Zašto je uopće smio igrati?

Foto: Dragutin Santosi/Vecernji list/PIXSELL

Jedna od gomile kontroverzi nagradne igre Porezne uprave Bez računa se ne računa je ta da je novoustoličeni pobjednik prvog kruga čovjek čija žena radi u virovitičkoj Poreznoj upravi kao tajnica.

Serijski dobitnik nagradnih igara

>> Pobjednik nagradne igre Porezne već osvojio dva auta, žena mu radi u Poreznoj

Kažemo da je novoustoličen zato što je Porezna oduzela pobjedu Andreju Stevenu Horvatu iz Zagreba, koji je skupio 2858 računa u 24 dana, odnosno 119 računa po danu. Ustanovili su, pišu, kako se naknadno uspostavilo da je sakupljao bodove protivno pravilima. To znači da je drugoplasirani postao prvoplasirani.

Radi se o Zvonku Moslavcu iz Virovitice, koji je javnosti poznat i kao serijski dobitnik nagradnih igara. Od većih nagrada, čovjek je 2007. u Palominoj nagradnoj igri osvojio automobil Peugeot 107. Moslavac je šest godina poslije osvojio u Kikinoj nagradnoj igri i Ford Fiestu.

On je osvojio i HiPP poklon za dijete, poklon paket Kotanyija, loptu Spara, Oreo set za pečenje, 4 pack limenke Pan piva, ruksak Jamnice, ručnik za plažu Coca-Cole, Somersby poklon paket, Hoverboard Pringlesa, plišanu igračku Štrumpfovi Leda itd.

Svjetlana Moslavac također često dobiva na nagradnim igrama. Izdvojimo Samsung Galaxy A53 koji joj je poklonila Jamnica, fritezu na vrući zrak Kotanyija, poklon bon Dr. Oetkera, poklon karticu Ožujskog, slušalice Samsung Galaxy u nagradnoj igri Alwaysa, Niveinu loptu...

A nagrade osvajaju i dvije kćeri ovog bračnog para. Provjerili smo kako su osvojile nagrade Spara, Pom-bara, NTL-a, Coca-Cole...

Zašto obitelji zaposlenika nije zabranjeno igrati?

Porezna uprava prvotno nam je odgovorila da u nagradnoj igri ne mogu sudjelovati samo njezini zaposlenici. U novom upitu pitali smo ih zašto i obitelji zaposlenika nije zabranjeno igrati.

"Svi sudionici natjecanja, uključujući članove obitelji zaposlenika, podliježu istim pravilima i nadzoru, što osigurava ravnopravne uvjete za sve sudionike. Naglašavamo da su kontrole i provjere regularnosti sakupljanja bodova, odnosno poštivanja Pravila nagradnog natjecanja, iste za sve sudionike", odgovor je Porezne uprave.

"Svatko može biti isključen ako utvrdimo kršenje pravila"

Zanimalo nas je namjeravaju li za iduća kola ovo pravilo promijeniti. Dobili smo nedefiniran odgovor.

"Povjerenstvo prati sve pojavnosti te će reagirati ukoliko se utvrdi potreba za promjenom pravila", naveli su iz Porezne. Što se tiče mogućnosti da se suspendira i Moslavac, odgovorili su također nedefinirano.

"Napominjemo da svaki sudionik može biti isključen iz nagradnog natjecanja ukoliko se utvrdi kršenje pravila", odgovor je Porezne.

Carić: Ovo je neprimjereno

Kratku izjavu o ovoj temi dao nam je Lucijan Carić, kompjuterski stručnjak specijaliziran za informacijsku sigurnost.

"Prije svega mislim kako bi se Porezna uprava trebala baviti svojim poslom, a ne igranjem igara prokazivanja kroz nagradne igre. Neprimjerenim smatram mogućnost sudjelovanja članova obitelji zaposlenih jer će se nakon toga, u slučaju njihove uspješnosti, potpuno legitimno postavljati pitanja o pravičnosti takvih igara što nikako ne može doprinijeti ugledu institucije", rekao nam je Carić.

Trenutno se odvija hrpa nagradnih igara, kod većine obitelj zaposlenih ne može igrati

Ovaj slučaj izazvao je poprilično puno pažnje u javnosti, ponajviše zato što nije baš uobičajeno da obitelj zaposlenika može igrati nagradne igre. Trenutno je aktualna gomila nagradnih igara.

Primjerice, Cedevita provodi nagradnu igru za koju su vrlo jasno napomenuli kako pravo sudjelovanja nemaju osobe zaposlene kod organizatora i njihovih povezanih društava, agencije, članovi njihove uže obitelji (bračni drug, djeca, roditelji, braća, sestre i s njima zakonom izjednačene osobe) kao ni druge osobe koje na bilo koji način sudjeluju pri izvođenju nagradnog natječaja.

Nagrađuje i Zewa. I tu ponovo piše da mogu sudjelovati svi osim članova obitelji čak tri firme koje se povezuju s ovom kompanijom najpoznatijom po proizvodnji toaletnog papira. Nagrade dijeli i A1 te također napominju kako u igri ne mogu sudjelovati zaposlenici priređivača sa svojom užom obitelji.

Isto vrijedi i za nagradne igre Hidre, Zvijezde, Milke, Henkela, Laste, Vegete, Nestlea... To su sve nagradne igre koje su se održavale u zadnjih petnaestak dana. Pampers je za svoju nagradnu igru napisao točno kako se u igru ne mogu uključiti bračni partner, izvanbračni partner, roditelji, djeca, braća, sestre i s njima zakonski izjednačene osobe.

Nijedna od ovih kompanija se nije pozvala na argument kako su kontrole i provjere iste za sve sudionike.

Novi skandal na pomolu oko nagradne igre Hidre

Naveli smo kako je ovo samo jedna od kontroverzi koje prate nagradnu igru Porezne uprave zbog kojih su mijenjana i pravila tijekom prvog kola. Prve sumnje su krenule nakon što Porezna uprava prilikom objave dobitnika prvog kola nije objavila i broj računa.

>>Za nagradnu igru Porezne imao 2858 računa. Provodio je igru Hidre, danas je odgođena

To su napravili tek nakon velikog interesa javnosti. Ljudi su se posebno zbunili kad se ispostavilo da je pobjednik skupio navedenih 119 računa po danu. Kasnije je on suspendiran. Radi se o Andriji Steveu Horvatu, vlasniku tvrtke Geld Data, koja je provodila i nagradnu igru Hidre.

Možda će se pravila ponovo mijenjati

Index je zaprimio više dojava čitatelja koji su nas upozorili na ovu situaciju. Jedan čitatelj otkrio nam je da je imao dva računa na kojima je bila kupljena Hidra. Oba računa prijavio je na nagradnu igru Hidre, a jedan od njih odmah je skenirao i za nagradnu igru Porezne uprave.

Zagrebačka pivovara, kao ni Horvat, nisu nam odgovorili na pitanje je li izvlačenje suspendirano zbog Horvatove uloge.

>>Građani primijetili niz problema u igri "Bez računa se ne računa". Porezna šuti

Još je gomila manjkavosti oko nagradne igre Porezne uprave. Na mnoge od njih smo upozorili. Svakako, nagradna igra Porezne ide naprijed, već su izvučeni i pobjednici drugog kola, a jasno je kako postoji mogućnost da se pravila nanovo mijenjaju, kao što to sugerira i sam odgovor Porezne uprave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.