Zašto Pluton više nije planet?

Foto: Wikipedia

Pluton je bio jedan od devet planeta Sunčevog sustava u 20. stoljeću. Radi se o planetu koji je otkriven 1930. godine, ali se već ranije pretpostavljalo da postoji. Na današnji dan 2006. godine Međunarodna astronomska unija proglasila je Pluton tek patuljastim planetom i redefinirala broj planeta u Sunčevom sustavu.

Neotkriveni Planet X

Otkriće Plutona dogodilo se u zvjezdarnici u Arizoni. Clyde Tombaugh proveo je godinu dana istražujući navodni deveti planet. Par desetljeća ranije Percival Lowell sugerirao je postojanje devetog planeta, koji je on nazvao Planet X, no nije ga otkrio. Tombaugh je nakon 14 mjeseci istraživanja napokon zamijetio veliko tijelo u svemiru.

Ime mu je dala djevojčica iz Engleske Venetia Burney. Navodno je nakon otkrića Planeta X sugerirala da ga se nazove prema rimskom bogu podzemlja. Njen djed bio je član akademske zajednice, koja je prihvatila novo ime, kao i sam Tombaugh. Dodatan razlog bila je činjenica da prva dva slova predstavljaju inicijale Percivala Lowella.

Clyde Tombaugh

Planet je odmah prihvaćen kao deveti planet Sunčevog sustava premda njegov promjer iznosi tek 2377 kilometara, čineći ga manjim od Zemljinog Mjeseca. Bilo je to veliko otkriće, a Pluton je na neki način predstavljao simbol svih tajni zabačenih predjela Sunčevog sustava.

Gubitak statusa planeta

Početkom 21. stoljeća astronomi su otkrili mnoštvo objekata u Kuiperovom pojasu, regiji Sunčevog sustava izvan orbite Neptuna, a neki su čak i veći od Plutona. Upravo je to dovelo do preispitivanja Plutonovog statusa planeta.

Rasprave oko Plutona događale su se posvuda po svijetu, a pitanje je kulminiralo 24. kolovoza 2006. kada je u Pragu održana skupština Međunarodne astronomske unije. Tamo je ustanovljeno da je planet svemirsko tijelo koje orbitira oko Sunca, ima dovoljnu masu da poprimi sferni oblik te je "očistilo" svoju orbitu od drugih objekata.

Pluton nije ispunjavao potonji kriterij, pa je reklasificiran kao patuljasti planet, a Sunčev sustav od tog dana službeno ima samo osam planeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.