Zašto se u Zagrebu nisu oglasile sirene za zračnu uzbunu?

Foto: Pixsell/Igor Kralj

SINOĆ je u 23:04 na glavni grad Hrvatske pala bespilotna letjelica ruske proizvodnje. Hrvatske vlasti tvrde da je u hrvatski zračni prostor stigla iz Ukrajine, a prije toga je u zračnom prostoru Mađarske provela više od 40 minuta. I dalje se ne zna je li letjelica bila u posjedu Ukrajine ili Rusije. Ukrajina je zanijekala da se radi o njihovoj letjelici.

Predsjednik Milanović danas je rekao da se radi o letjelici veličine borbenog aviona, teškoj oko šest tona.

>> VIDEO Milanović: Letjelica je došla iz Ukrajine, ima šest tona. Ozbiljan incident

 

Na svu sreću, u padu letjelice nitko nije poginuo niti je ozlijeđen. No, neupitno je da se radi o ozbiljnom incidentu i da je, s obzirom na činjenicu da je na Zagreb pala letjelica teška šest tona, veličine borbenog aviona, moglo biti ljudskih žrtava.

MORH kaže da su letjelicu pratili radarom od ulaska u Hrvatsku. Radar bilježi visinu

Uz to, na press-konferenciji koju je danas održalo Ministarstvo obrane na čelu s Marijem Banožićem, rečeno je da su "letjelicu pratili od ulaska u Hrvatsku". Letjelica je u hrvatskom zračnom prostoru provela punih sedam minuta.

Ako su letjelicu zaista pratili radarom, morali su zabilježiti i njezinu visinu, koja je očito padala tijekom leta iznad Hrvatske. To znači da se moglo pretpostaviti da će se letjelica srušiti na Zagreb.

>> Banožić: Pratili smo letjelicu od ulaska u Hrvatsku

Trut: Za takve događaje ne oglašavaju se sirene zračne opasnosti

Zbog toga se nameće pitanje zbog čega u tih sedam minuta u Zagrebu nije oglašena zračna uzbuna. To pitanje smo postavili Damiru Trutu, čelniku Ravnateljstva civilne zaštite RH.

On nam je kratko odgovorio: "Za takve događaje se ne oglašavaju sirene zračne opasnosti."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.