Zašto su Petrol i OMV povisili cijene goriva, a Ina, iako je to najavljivano, nije?

IAKO su mnogi mediji jučer neslužbeno objavili kako će cijene goriva noćas ponovno porasti, Ina je objavila novi cjenik za naredna dva tjedna prema kojemu ćemo gorivo plaćati kao i do sada.

Prije dva tjedna su cijene bile povišene za od 27 do 33 lipe. Prema novom Ininom cjeniku, koji vrijedi od današnjeg dana, eurosuper 95 ćemo i dalje plaćati 9,31 kunu, eurosuper class 9,36 kuna, eurosuper 98 9,72 kune.

Gužve na benzinskim postajama

I cijene dizela će u sljedeća dva tjedna ostati iste te ćemo eurodizel plaćati 8,57 kuna, eurodizel class 8,62 kune, a obični dizel 8,11. Cijena plavog dizela je 4,99 kuna, a loživog ulja 5,44 kuna.

Jučerašnje najave o poskupljenju stvorile su gužve na benzinskim postajama, jer su ljudi požurili kupiti "jeftinije" gorivo. Ovaj puta su se ipak prevarili, bar što se tiče Ine, a nova neizvjesnost nas čeka za dva tjedna.

OMV i Petrol podigli cijene

Dok je Ina svoje cijene ostavila na istoj razini, OMV i Petrol su i ovog tjedna svoje podigli, možda i zbog jučerašnjih najava o poskupljenju. Tako je cijena eurosuper 95 na OMV-u sada 9,57 kuna, eurosuper 100 košta tri lipe preko 10 kuna. OMV svoja dizelska goriva prodaje za 8,80 i 8,87 kuna, dok loživo ulje stoji 5,73 kune.

Prema novom cjeniku, na Petrolu eurosuper 95 stoji 9,57 kuna, eurosuper 98 9,94 kuna, eurodizel 8,87 kuna, a dizel 7,77 kuna.

"Viša cijena je u skladu s kretanjem cijena na mediteranskom tržištu"

Iz Petrola nisu željeli potvrditi da su na njihovo dizanje cijena utjecale neslužbene najave da će Ina podići cijene. Kažu da je odluka o promjeni cijena "poslovna odluka svake pojedine kompanije" te je nemaju običaj komentirati.

"Korigirana cijena rezultat je tržišnih kretanja cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu i tečaja dolara i u skladu je s Pravilnikom o utvrđivanju cijena naftnih derivata koji propisuje Ministarstvo gospodarstva RH", kazala je za Index glasnogovornica Petrola Vedrana Klarić.

I OMV se držao Pravilnika

Ni OMV nije jasnije objasnio zašto su digli cijene, a Ina nije. "Prilikom promjene svojih maloprodajnih cijena naftnih derivata, OMV Hrvatska striktno se pridržava odredbi Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata", odgovor je OMV Hrvatske na pitanje zašto su podigli cijene goriva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.