Zastupnica Možemo: Svako novo povećanje plaće radnicima Čistoće znači skuplji odvoz

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

SUSPENDIRAN je otkaz radnicima Čistoće, no krizna situacija u toj podružnici Holdinga i dalje traje - smeće se ne odvozi ni danas, radnici i dalje traže bolje uvjete rada.

U emisiji HTV-a Studio 4 gostovali su Mario Župan iz HDZ-a te Marina Ivandić, predsjednica kluba Možemo u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Ivandić je naglasila kako se Zagreb nalazi usred velike reforme koja je trebala biti provedena još prije 15 godina, tako da sada hvata korak s uređenim gradovima. 

"Ovaj model prikupljanja otpada stavlja pred građane i radnike nove zadatke. Stvara pritisak da pažljivije razvrstavaju otpad. Treba zadržati povjerenje u sustav kako bi građani imali motivaciju dalje razdvajati. Vidjeli smo da to postiže efekte i razdvajanje je izrazito povećano u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Treba uvažiti i vrednovati rad radnika koji su pod povećanim pritiskom te se prati i gleda svaki njihov potez", rekla je Ivandić.

"Ako idu veće plaće, ide i skuplji odvoz"

Kaže i da je činjenica da plaće nisu velike te da ih treba povećavati, osobito u ovo vrijeme inflacije i krize.

"Treba reći da je povećanje već nastupilo ove godine jer je Uprava prepoznala da je ono potrebno. Nije sporno da treba povećavati materijalna prava radnika. To je cilj ove Gradske uprave. Svako dodatno povećanje bi se moglo odraziti na cijene usluge, što ne želimo. Treba staviti u kontekst da ako idu veće plaće, ide i skuplji odvoz", rekla je.

Povećanje od 1.1. 2023. smatra se kao dio pregovora za dodatak važećem kolektivnom ugovoru, nakon kojih nije postignut dogovor između sindikata i Holdinga.

"Neto plaće komunalnih radnika bi sada trebale iznositi oko 6100 kuna. To je od veljače. Ja i dalje ne mislim da je to adekvatno, treba i više i bolje. Ali, treba stavljati u balans činjenicu da je Holding nađen u užasnoj financijskoj i organizacijskoj situaciji i da je potrebno vrijeme da se, pogotovo procesi, poboljšaju. Isto tako, nije u redu da se bilo kakva povećanja prelamaju preko leđa građana", rekla je Ivandić.

HDZ-ovac: Sav otpad završava na Jakuševcu

Mario Župan je rekao da podržava prosvjed radnika Čistoće.

"Oni su prvi na udaru građana. Građani su prvi koji izražavaju nezadovoljstvo prema radu Čistoće i novom načinu naplate. Sav otpad završava na Jakuševcu. Iste firme koje su radile prije, opet su dobile ugovore da zbrinjavaju određene stvari. Radnici traže da im se objasne uvjeti rada", rekao je Župan.

U Holdingu svaka podružnica ima drugačiji koeficijent, dodao je.

"Žele koeficijent plaća kao i neke druge podružnice. Čistoća ima najmanji koeficijent. Neto plaća radnika na kamionu je 4.500-4.800 kuna, vozač ima 5.200 kuna. Voditelj podružnice ima 5 tisuća kuna dodatak na plaću za smještaj i režije. Tu su radnici razočarani. Ovim načinom odvoza smanjen je broj odvoza u Gradu Zagrebu na jedan. Rečeno je da će se odvoziti plastika i papir jednom tjedno. To se definitivno ne događa", rekao je.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.