Zastupnica Možemo: Upitna je ustavnost mjere roditelj odgojitelj

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

VISOKI upravni sud je jučer privremeno obustavio ukidanje mjere roditelj odgojitelj pa se od 1. svibnja nastavlja normalna isplata novca korisnicima mjere. Iznos novca neće biti smanjen.

Na temu mjere raspravljali su gosti emisije U mreži Prvog Ivica Lovrić, bivši pročelnik za obrazovanje Grada Zagreba i sadašnji savjetnik gradonačelnika Tomaševića, Iva Ivšić, zastupnica gradske skupštine iz Možemo, Mislav Herman iz HDZ-a i Viktor Gotovac iz SDP-a.

"Ako je mjera roditelj odgojitelj doista tako dobra, zašto nije uvedena ni u jednom gradu u Hrvatskoj? Još uvijek ne znamo kada će sud donijeti konačnu odluku o mjeri roditelj odgojitelj i trenutačno imamo planirana sredstva u proračunu za isplatu sredstava za svibanj, no ako ćemo morati nastaviti isplaćivati sredstva, morat ćemo ići u rebalans", rekla je Ivšić iz Možemo te dodala da ne smatra da je privremena obustava mjere poraz gradske vlasti.

"Odluka Visokog upravnog suda nije ušla u razloge, sadržaj i argumentaciju zbog koje je izmijenjena", veli gradska zastupnica.

"Mjera nije postigla demografski učinak"

"Mjera je bila dizajnirana kao demografska mjera, međutim nije postigla demografski učinak, upitna je ustavnost mjere s obzirom na to da se zbog nje djeca nisu mogla upisivati u dječje vrtiće, a mjera je zabranjivala zapošljavanje korisnicima. Od 2016. na mjeru je potrošeno 1.8 milijardi kuna i mjera ugrožava opstojnost proračuna", kazala je Ivšić u emisiji.

Lovrić, inicijator zahtjeva pred Visokim upravnim sudom da se odluka o ukidanju mjere poništi, misli da mu nije preostalo ništa drugo nego da se obrati Visokom upravnom sudu da se zaštiti vladavina prava, kao i 30.000 najugroženijih sugrađana.

"Aktualna vlast površno je pristupila tom problemu, u vrijeme predizborne kampanje najavljivali su da mjeru neće ukidati, nažalost prekršili su obećanje s jednim površnim obrazloženjem, a jučer je zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec rekla da nisu niti napravili duboku analizu jer korisnici nisu htjeli sudjelovati u njoj", rekao je Lovrić.

Lovrić: Mjera rješava problem nedostatka mjesta u vrtićima

Šef zagrebačkog SDP-a Gotovac naglasio je da je odluka Visokog upravnog suda privremena i da nije očitovanje o zakonitosti same mjere. Istaknuo je da se ovakvom odlukom otvara prostor za dijalog. 

Mislav Herman je u ime HDZ-a Zagreb pozdravio odluku suda i izrazio nadu da ona vodi odluci kojom će stečena prava roditelja odgojitelja ostati netaknuta. 

Lovrić misli da mjera s jedne strane rješava problem nedostatka mjesta u zagrebačkim vrtićima te ističe da aktualna vlast u metropoli nije 11 mjeseci otvorila ni jedno novo vrtićko mjesto. 

"SDP je u gradsku skupštinu uputio prijedlog da se valorizira i evaluira ono što se poduzelo kao kompenzacijska mjera i smatram da je s time potrebno ići dalje", kazao je Gotovac gostujući u emisiji U mreži Prvog.

HDZ-ov Herman je naveo da je obustava ukidanja mjere "spasila" vrtićku sezonu. Zapitao se što bi se dogodilo kada bi roditelji 4000 do 5000 djece tražili upis u vrtiće s obzirom na to kakvi su trenutačni kapaciteti.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.