Kajtazi optužen da je pretukao suradnicu. Slučaj komentirali Kekin i Ćipe

Krčmar, Plenković i Kajtazi Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Saborski zastupnici su komentirali napise o navodnom fizičkom napadu zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija na suradnicu iz udruge Kali Sara te osudili svaki oblik nasilja, a zastupnica Možemo Ivana Kekin poručila je da je to, ako je istina, skandalozno.

"Ne znam detalje tog slučaja, ali ako se utvrdi da je to točno, to je skandalozno. Ne možemo tolerirati da nasilnici sjede u saboru, u kojem bi trebali biti primjer građanima u zemlji koja ima takvu stopu nasilja nad ženama. To nije prihvatljivo", naglasila je Kekin.

Prema pisanju tjednika Nacional ovog tjedna, zastupnik romske manjine i član vladajuće većine Veljko Kajtazi ovog je ljeta fizički napao svoju suradnicu i predsjednicu Saveza Roma u RH Kali Sara Suzanu Krčmar, a DORH je u kolovozu primio kaznenu prijavu protiv njega. Kajtazi i Krčmar su navode demantirali i od objave članka šute.

I Hina je pokušala ovih dana doći do njih, no nisu odgovarali na pozive ni poruke. RTL je, pak, jučer razgovarao s jednim od sudionika sastanka na kojem se napad dogodio, koji je potvrdio pisanje Nacionala, a objavili su i audiosnimku na kojoj se čuje kako Krčmar na jednom sastanku sa svojim suradnicima plače i moli ih da ništa ne prijavljuju zbog straha za svoju egzistenciju, par godina uoči odlaska u mirovinu. 

Ostalo je nepoznato zbog čega bi joj mogao prijetiti kazneni progon. Ekipa RTL-a ulovila je Kajtazija jučer ispred udruge čiji je počasni predsjednik, a koji je sve demantirao.

Mišel (SDP): To su ozbiljne optužbe, DORH i policija trebaju dati pravorijek

Ovo što imamo prilike čitati iz medija su ozbiljne optužbe i zbog statusa nacionalnih manjina, ali i uopće zbog percepcije politike u Hrvatskoj. Očekujem da DORH i policija vrlo brzo donesu svoj pravorijek, rekao je SDP-ov zastupnik Mišel Jakšić.

"Jer ako to sad krenemo zataškavati - a ne bi nas ni to iznenadilo - postavlja se opravdano pitanje je li baš slučajno da sve te godine nacionalne manjine u svim situacijama tako bespogovorno podržavaju vladajuću većinu i HDZ, ili ipak postoje putem neke začkoljice", dodao je.

"Tu", kaže Jakšić, "sad ne pričam samo o optužbi da je došlo do fizičkog nasilja. Na snimci se čuje svašta nešto, novac...  I ako tu sad imamo sumnju, za koju bih se usudio reći da postaje opravdana, da netko proračunski novac dijeli 'po babi i stričevima' i svojim političkim potrebama kao da je privatno, to je ozbiljan problem, jednako kao i eventualno fizičko nasilje", naglasio je.

Mlinarić (DP): Alergičan sam na nasilje, pogotovo prema ženama

Zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe kaže da je uvijek šokiran ako se dogodi nasilje. "Kažem 'ako' se dogodi jer nisam bio prisutan, vidio sam iz medija. Ako je to istina, osuđujem svaki napad i nasilje, ma o kome se radilo, a pogotovo sam alergičan na nasilje muškarca prema ženi. Apsolutno to osuđujem", kazao je.

"Ako je to istina", nastavio je, "očekujem od te gospođe da dade iskaz policiji i da policija provodi postupak."

"To nema veze s vladajućom većinom ili oporbenim zastupnikom, nulta je tolerancija na nasilje prema ženama, tko god bio, koju god funkciju obnašao", odgovorio je Mlinarić upitan može li Kajtazi, ako se utvrdi istinitost ovih navoda, ostati u vladajućoj većini. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.