Zatražena smjena ravnatelja Lisinskog. Na Domingu izgubio 1.1 milijun kuna

Foto: Sanjin Strukić (Pixsell)

UPRAVNO vijeće Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog zatražilo je od gradonačelnika grada Zagreba Tomislava Tomaševića da se Dražen Siriščević razriješi dužnosti ravnatelja te ustanove. Zahtjev za smjenu uslijedio je nakon otkrića objavljenog na Indexu da je Lisinski na koncertu Placida Dominga izgubio više od milijun kuna te da su besplatne karte dijeljene potpuno netransparentno. 

>> Lisinski na Domingu izgubio 1.1 milijun kuna i sad pregovaraju za još jedan koncert

>> Kolegica optužila opernu zvijezdu za seksualno uznemiravanje, nije mu prvi put

Naime, Domingo je u Zagreb došao ne kao slavni tenor, nego kao dirigent te se već dulje vrijeme nalazi pod konstantnim optužbama za seksualno uznemiravanje. Zbog toga su mu otkazani već planirani angažmani u Španjolskoj i SAD-u. 

Gostovanje Dominga ocijenjeno kao fijasko

Događaj u Zagrebu, prema ocjeni glazbenih kritičara, bio je fijasko, a Siriščević je u ranijoj izjavi za Index naglasio kako nastavljaju pregovore s umjetnikom o novom koncertu u dvorani Lisinski. To je očigledno bila kap previše za Upravno vijeće KD-a Lisinski. No, krenimo redom.  

Placido Domingo predstavljen je kao karizmatičan, neponovljiv, ikona operne glazbene scene, umjetnik kojeg publika obožava i koji je omiljen gost najpoznatijih opernih i glazbenih pozornica na svijetu. 

Koncert je najavljen za 12. studenoga prošle godine u Lisinskom kako bi ravnao Verdijevim djelom Messa da Requiem. Glazbeni kritičari već su tada izražavali sumnje u gostovanje 81-godišnjeg Dominga, čije ravnanje orkestrom nije na nivou njegove nekadašnje glazbene reputacije. 

Pokušao napuniti dvoranu 

Kako doznajemo, Domingo je tražio, a KDVL pristao na naknadu od čak 65 tisuća eura plus troškovi smještaja u zagrebačkom Westinu, i to za dirigiranje. Riječ je, kako nam je potvrđeno, o izuzetno velikom iznosu. Budući da Domingo, uz sve te optužbe, nije vrhunski dirigent, prodaja karata po cijenama od 900, 700 i 500 kuna išla je jako loše.   

Ravnateljstvo nije odlučilo odustati od koncerta te izgubiti pola iznosa, odnosno već plaćenih 32.500 eura, već se išlo do kraja. Kako bi se nekako napunila dvorana, krenula je prodaja karata po 80 kuna, a 339 karata je na kraju podijeljeno po nepoznatim kriterijima. Od karata je uprihodovano tek 411 tisuća kuna od moguća i predviđena 1.4 milijuna kuna. 

Tada smo objavili izvješće Gradskog ureda za reviziju da je jedna od glavnih zamjerki za 2020. i 2021. godinu bila upravo netransparentnost oko podjele besplatnih karata, što se očigledno nastavilo i u 2022. godini. 

Besplatne karte dijeljene bez jasnih kriterija 

"Gradski ured za reviziju naložio je Ustanovi da za dodjelu besplatnih ulaznica treba jasno definirati kriterije te odrediti broj besplatnih ulaznica za pojedinačnu priredbu i u odobrenjima navesti točne podatke kome se dodjeljuju besplatne ulaznice, što se nije dogodilo", kaže nam Goran Končar, predsjednik Upravnog vijeća o razlozima za smjenu Siriščevića. 

Mišljenje Upravnog vijeća Lisinskog, objašnjava Končar, doneseno je zbog utvrđenih kršenja zakona i statuta Ustanove. 

"Statut Ustanove propisuje da Ustanova obavlja djelatnost na temelju godišnjeg programa rada i razvoja koji je ravnatelj dužan podnijeti Upravnom vijeću na usvajanje. Ravnatelj je Upravnom vijeću dužan podnositi i izvješće o radu i poslovanju. Ni jedan ni drugi dokument godinama nije podnesen Upravnom vijeću, čime je ravnatelj prekršio Statut Ustanove", naglašava Končar. 

Ravnatelj radio građevinske zahvate bez odobrenja Zavoda za zaštitu 

Upravno vijeće utvrdilo je i postupanje protivno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara jer je ravnatelj dao nalog da se izvede niz zahvata u unutarnjem prostoru Koncertne dvorane, poput građevinskih radova, radova rekonstrukcije i postavljanja fiksne opreme, suprotno Zakonu i bez traženja zakonom propisanoga prethodnog odobrenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. 

"Odobrenje je traženo tek po završetku svih radova i u situaciji kad je Zavod donio rješenje o privremenoj obustavi građevinskih radova te izdao Stručno mišljenje kojim je utvrdio da zahvati nisu prihvatljivi. Ustanova se na navedeno rješenje Zavoda žalila Ministarstvu kulture i medija koje je žalbu odbilo kao neosnovanu", zaključuje Končar. 

Iz Tomaševićeva ureda za sada šutnja

Podsjetimo da smo nadležni zagrebački Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo još krajem siječnja upitali za fijasko s koncertom Placida Dominga. 

"Jesu li poznati kriteriji za podjelu besplatnih karata te je li vam poznato tko je iz Grada Zagreba te političkog života, odnosno stranke koje su na vlasti u Gradu Zagrebu, dobio te karte?" glasilo je naše pitanje. Iz Gradskog ureda za kulturu nikada nam nisu odgovorili, kao ni iz Ureda gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.