Zatvorene platforme u Meksičkom zaljevu. Porasle cijene nafte

Foto: EPA

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima na 73 dolara budući da je uragan Francine zatvorio gotovo petinu proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva, potisnuvši u drugi plan zabrinutost za potražnju.

Na londonskom se tržištu barelom nafte nakon podneva trgovalo po 1,40 dolara višoj cijeni nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna, od 73.01 dolar. Na američkom tržištu cijena mu je bila viša za 1,60 dolara i iznosila je 70.25 dolara.

U Meksičkom zaljevu zaustavljena gotovo petina proizvodnje sirove nafte

Trgovci pozorno prate informacije o platformama u Meksičkom zaljevu, zatvorenih zbog uragana Francine. Francine je u glavnoj proizvodnoj regiji u Meksičkom zaljevu zaustavila gotovo petinu proizvodnje sirove nafte i 28 posto proizvodnje prirodnog plina, objavio je u nedjelju američki regulator. 

Proizvodnja nafte na platformama smanjena je zbog Francine za 1.16 milijuna barela, a proizvodnja plina za 4.635 milijardi kubnih stopa (131,3 milijuna kubnih metara), prema Reutersovim dnevnim procjenama BSEE.

Ministarstvo energetike procijenilo je danas da će se proizvodnja u Meksičkom zaljevu ove godine smanjiti za 100 tisuća barela dnevno, na 1,8 milijuna barela dnevno, uz udio u ukupnoj proizvodnji od 14 posto. SAD već šest godina drži poziciju najvećeg proizvođača nafte u svijetu, prema izračunima ministarstva, i u prosincu prošle godine proizveo je u prosjeku 13.3 milijuna barela dnevno.

Sniženje kamatnih stopa

Poremećaji u američkoj proizvodnji potisnuli su u drugi plan usporavanje industrijske proizvodnje u Kini u kolovozu. Smanjila se i prerada nafte u rafinerijama, peti mjesec zaredom, zbog slabe potražnje i nižih izvoznih cijena. Cijene je i danas podupirala zabrinutost za opskrbu budući da su neki kapaciteti u Meksičkom zaljevu još uvijek zatvoreni, navela je Priyanka Sachdeva iz Phillip Nove.

Trgovci će ovaj tjedan pozorno pratiti i sjednicu američke središnje banke. Prevladava procjena da će Fed sniziti ključne kamatne stope za pola postotnog boda, a ne za četvrtinu, pokazuju podaci CME FedWatcha. Niže kamatne stope smanjuju troškove zaduživanja, što može potaknuti gospodarsku aktivnost i potražnju za naftom.

Međutim, ako ih Fed smanji za pola postotnog boda, to bi moglo signalizirati i slabost američkog gospodarstva, što bi u konačnici također moglo raspiriti zabrinutost za potražnju, napominje Kelvin Wong iz OANDA-e.

Zbog praznika u muslimanskom svijetu Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije u ponedjeljak objavila koliko je prošli petak stajao barel košarice nafte njezinih članica. Prošli četvrtak cijena mu je iznosila 72,42 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.