Završila najdulja blokada vlade u američkoj povijesti

Screenshot: CNN

NAKON što je vlada SAD-a bila u blokadi gotovo 35 dana, predsjednik Trump je najavio kako će prekinuti blokadu.

Trump je, javljaju američki mediji, objavio kako će prekinuti blokadu tri tjedna, do 15. veljače. Odnosno, do tog datuma će im omogućiti financijska sredstva.

Ujedno, za to vrijeme će poseban panel raspravljati o problemu granice, odnosno izgradnje zida na granici s Meksikom i financiranjem istog.

“Postigli smo sporazum o prekidu blokade i početku rada federalne vlade”, rekao je Trump novinarima ispred Bijele kuće.


Nema dogovora o zidu

Trump je u obraćanju novinarima otkrio i kako postignuti dogovor ne uključuje novac za financiranje zida na granici s Meksikom.

Ovaj sporazum će omogućiti funkcioniranje vlade u sljedeća tri tjedna, a za to vrijeme će poseban panel raspravljati o graničnoj sigurnosti. 

Trump je dodo i kaki ima jako moćnu alternativu koju se odlučio ne koristiti. 

Zahvalio je Amerikancima rekavši kako radi na tome da radnici dobiju neisplaćene plaće. 

Što će biti 15. veljače?

Trump je otkrio i što bi se moglo dogoditi 15. veljače.

“Da budem jasan, nemamo druge opcije nego napraviti jaku čeličnu barijeru”, rekao ke Trump govoreći o zidu.

“Aka ne dobijemo pošten dogovor od strane Kongresa, vlada će se ili ponovno ugasiti 15. Veljače ili ću ja iskoristiti ovlasti koje su mi dane zakonima i Ustavom SAD-a kako bi riješio ovo hitno pitanje”, dodao je. 

Podsjetimo, američki predsjednik traži da svota od 5.7 milijarda dolara potrebnih za ovu godinu za gradnju zida na američko-meksičkoj granici bude uključena u bilo kakav zakon o financiranju vladinih agencija, čemu se demokratski zastupnici protive. 

Budući da Trump i demokrati u američkom Kongresu od 22. prosinca odmjeravaju snage u vezi proračunskih nesuglasica, oko 800.0000 saveznih djelatnika na prisilnom je dopustu ili rade bez plaće.

Demokrati imaju većinu u Zastupničkom domu

Demokrati, koji nakon izbora u studenome imaju većinu u Zastupničkom domu odbacuju zid kao skup, nedjelotvoran i nemoralan projekt. S druge strane Trump, a njegovi republikanci imaju većinu gornjem domu Senatu, smatra da je zid nužan za suzbijanje ilegalnog useljavanja i krijumčarenja droge iz Latinske Amerike.

Sporazum skiciran u petak deblokirao bi vladu, a pitanje financiranja zida ostavio bi za naknadne razgovore, rekao je demokratski suradnik u Zastupničkom domu, tijelu koje bi već u petak moglo potvrditi dogovor ako se republikanci suglase o glasanju.  

Da to učine već danas mogao bi ih pritisnuti vođa republikanca u Senatu Mitch McConnel, rekao je suradnik republikanaca u Senatu. 

Postignuti dogovor moraju odobriti oba doma Kongresa i treba ga potpisati sam predsjednik.  

Trump pojasnio kako vidi izgradnju zida

Zakon o privremenom financiranju produljio bi rad agencija do zadnje razine fiskalne godine i uključio nešto novca za sigurnost granica, ali ne i zida.

Trump je objasnio kako on zamišlja projekt zida.

"Nisu nam potrebne 2000 milja (3200 km) betonskog zida od mora do mora. Nikada i nisu bile", rekao je. "Nikada to nismo predlagali. Nikada to nismo željeli jer imamo zapreke na granici gdje su prirodne strukture jednako dobre kao i bilo što što bismo mogli sagraditi." "Naše predložene strukture bit će na prethodno definiranim lokacijama visokog rizika, a specifično su ih odredile granične ophodnje kako bi zaustavile nezakonit protok ljudi i droga", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.