Zbog izjave o Iranu skočile cijene nafte

Cijene nafte poskočile su  na međunarodnim tržištima prema 74 dolara nakon izjave američkog dužnosnika o signalima koji navode na zaključak da se Iran sprema napasti Izrael, što je raspirilo strahovanja da će odgovor na izraelske napade na Libanon ozbiljno ugroziti opskrbu iz ključne proizvodne regije.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2.04 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 73.74 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 70.28 dolara.

Pozornost tržišta zaokupila je  izjava neimenovanog dužnosnika Bijele kuće o signalima koji navode na zaključak da se Iran sprema ispaliti balističke projektile na Izrael. SAD aktivno podupire pripreme za obranu Izraela od takve prijetnje, rekao je neimenovani dužnosnik, upozorivši na teške posljedice eventualnog izravnog vojnog napada Irana na Izrael.

Iran bi time odgovorio na izraelske napade na Libanon u kojima su, uz vodeće političke i vojne dužnosnike Hezbollaha, poginule i stotine civila. U ponedjeljak izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u poruci "iranskom narodu" na engleskom jeziku da "Izrael može dosegnuti svaki kutak Bliskog istoka".

"Dosegnut ćemo svako mjesto kako bismo zaštitili naše ljude i našu zemlju", naglasio je izraelski premijer u poruci Irancima. Bliski istok proizvodi trećinu svjetske nafte koja uglavnom prolazi kroz Hormuški tjesnac, pod kontrolom Irana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.