Crnogorski vojni helikopter doživio tešku havariju na tlu. Šteta je ogromna

Screenshot: Youtube

Jedan od ukupno tri srednja višenamjenska helikoptera tipa Bell-412, kojima raspolažu crnogorske zračne snage, teško je oštećen u incidentu koji se nedavno dogodio na vojnom aerodromu Knjaz Danilo u Golubovcima.

Izvor koji je želio ostati anoniman izjavio je za Vijesti.me kako do incidenta nije došlo tijekom letačkih operacija ili intenzivne obuke vojnih pilota, već dok je helikopter bio na zemlji. Objasnio je kako je zbog nepažnje posade došlo do fizičkog i termalnog preopterećenja motora i transmisije na helikopteru koji je predugo bio nepomičan na zemlji dok su mu motori radili i okretali elisu rotora.

Incident se dogodio prije dva tjedna

Zbog toga je došlo do teške havarije na tzv. turbovratilnim motorima helikoptera i na vrlo kompleksnom transmisijskom sklopu rotora. Prema neslužbenim informacijama portala Vijesti.me, šteta se kreće u rasponu od pola do skoro milijun eura. Drugi izvor upoznat s događajem rekao im je kako je iznos preliminarne procjene štete 700.000 eura. 

"Mislim da se ovdje radi o neshvatljivom potpunom odsustvu pažnje posade helikoptera i zanemarivanju osnovnih parametara u kojima se mora obavljati normalna eksploatacija letjelice ovog tipa, ali će to definitivno utvrditi istraga jer je formirana komisija za procjenu štete i utvrđivanje uzroka ovog izvanrednog događaja", naveo je izvor. 

Vijesti.me pišu kako su piloti opteretili motore helikoptera sa 112% snage, dok je maksimum koji dozvoljava proizvođač 103%. Prema riječima jednog od izvora, jedan od dva motora je uništen, a pitanje je u kakvom su stanju drugi motor i transmisija. Incident se navodno dogodio još 17. siječnja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.