Zelenski: Partneri žele da smanjimo dob za mobilizaciju. Mislim da je to opasno

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi "danas bilo opasno" sniziti dob za mobilizaciju na 18 godina. 

"Partneri bi željeli da se smanji dob za mobilizaciju. Imamo mobilizaciju od 25. godine i još ne vidimo zašto bismo uvodili te promjene. Mislim da je to danas opasno. Postoji alat za to - Ministarstvo obrane ima ugovore. Svatko može slobodno potpisati ugovor i ako je mlađi od 25 godina", kazao je Zelenski odgovarajući na pitanja ukrajinskih novinara.

Naglasio je kako u ovom trenutku ne postoji nikakav plan koji bi predviđao mobilizaciju Ukrajinaca.

"Ako Danska daje novac za proizvodnju, želi li ih doista uzeti"

Zelenski je također ukazao na opasnosti potencijalnog izvoza ukrajinskih bespilotnih letjelica. "Vidio sam već par koncepata, ali zabranjujem ideju izvoza. Vrlo je opasno ako nekome izvozimo, a dronovi dođu u ruke Ruske Federacije", napomenuo je.

Objasnio je da se o mogućem izvozu može razgovarati samo s partnerskim zemljama koje su aktivno pomagale Ukrajini tijekom rata. 

Međutim, tu postoje dodatne komplikacije. Neke od tih zemalja zapravo financiraju razvoj bespilotnih letjelica u Ukrajini, ali ostaje pitanje žele li one doista te bespilotne letjelice za svoje arsenale. "Ako Danska daje 600 milijuna eura za proizvodnju dronova u Ukrajini, želi li doista uzeti te dronove", upitao je Zelenski. 

Naglasio je da zemlje koje Ukrajini nisu dale oružje tijekom rata ne bi trebale dobiti ukrajinske bespilotne letjelice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.