Zelenski i poljski predsjednik odali počast ubijenima u pokolju u II. svjetskom ratu

Foto: EPA

Ukrajinski i poljski predsjednik su danas obilježili godišnjicu pokolja nad Poljacima koji su tijekom Drugog svjetskog rata izvršili ukrajinski nacionalisti, a masovna ubojstva Poljaka i dalje su izvor napetosti između dviju država.

Iako je Varšava jedan od najčvršćih saveznika Kijeva od invazije Rusije na Ukrajinu u veljači 2022., Volinjski pokolj, u kojem je prema procjenama od 1943. do 1945. u zapadnoj Ukrajini likvidirano između 50.000 i 60.000 Poljaka, i dalje opterećuje odnose dvaju naroda, a napetosti posebice izbiju uoči godišnjice pokolja 11. srpnja.

U manjem opsegu žrtve pokolja su bili i Rusi, Židovi, Armenci, Česi i predstavnici drugih naroda koji su živjeli u volinjskom kraju.

Zelenski i Duda bili zajedno na misi: "Sjećanje nas ujedinjuje"

Poljski parlament smatra da masovna ubojstva koja su počinile Ukrajinska ustanička vojska i Organizacija ukrajinskih nacionalista pod vodstvom Stepana Bandere imaju karakteristike genocida.

Ukrajina to odbacuje i na događaje u Volinju gleda kao na sukob između Poljske i Ukrajine koji je utjecao na oba naroda. Poljski povjesničari kažu da je u poljskim operacijama odmazde ubijeno do 12.000 Ukrajinaca. Volodimir Zelenski i Andrzej Duda su u spomen na žrtve nazočili misi u crkvi u zapadnom ukrajinskom gradu Lucku.

"Zajedno odajemo počast nevinim žrtvama u Volinju. Sjećanje nas ujedinjuje. Zajedno smo jači", objavio je Dudin ured na Twitteru. Zelenski je prenio istu izjavu na ukrajinskom i poljskom. 

Zbog Volinjskog pokolja izbio je početkom godine javni rat riječima, nakon što je poljsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da bi se Zelenski zbog tog zločina trebao ispričati i zatražiti oprost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.