Kijev želi upadom u Rusiju donijeti mir, ali Putin je spreman platiti visoku cijenu

Foto: EPA

U srpnju, dok je tajno pripremao invaziju na Rusiju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poslao je sasvim drugačiji signal javnosti: želio je pregovore o okončanju rata.

Govoreći za BBC, Zelenski je rekao kako ove godine planira okončati "vruću fazu" rata. Poslao je svog ministra vanjskih poslova na iznenadni put u Kinu, u misiju poboljšanja odnosa Ukrajine s najvažnijim ruskim partnerom. Također se založio za niz međunarodnih sastanaka, uključujući onaj planiran za Katar u kolovozu, na kojima se nadao da će dobiti potporu i utrti put širem rješenju. 

Takav nastup ukrajinskog predsjednika predstavljao je golemu prekretnicu jer je dvije godine odbijao ponuditi bilo kakvu naznaku ustupaka pred ruskom invazijom za koju mnogi Ukrajinci vjeruju da ima za cilj izbrisati njihovu zemlju s karte, piše New York Times.

Rusi odgodili sastanak planiran za ovaj mjesec u Kataru

Ukrajinske snage su 6. kolovoza ušle u Kursku oblast u Rusiji, što je rezultiralo jednim od najsramotnijih trenutaka za ruskog čelnika Vladimira Putina. Mnogi analitičari su posljednjih mjeseci iznijeli predviđanja da su dvije sukobljene strane sve bliže postizanju mira, ali postavlja se pitanje je li potencijalni mir ugrožen ukrajinskim upadom u Rusiju. 

Kijev se odlučio na riskantnu okladu, nadajući se da će upadom u Rusiju stvoriti povoljniju poziciju za pregovore s Kremljom. Međutim, Rusi očekuju da će Putin žestoko odgovoriti jer je uvjeren da njegova vojska ima prednost u ljudstvu i naoružanju.

Već postoje znakovi da su napori za prekid vatre doživjeli neuspjeh. Diplomat uključen u razgovore rekao je da su ruski dužnosnici odgodili sastanak planiran za ovaj mjesec u Kataru na kojem su dvije strane trebale dogovoriti zaustavljanje napada na neprijateljsku energetsku infrastrukturu. 

"U ovakvoj situaciji nećemo razgovarati", kazao je Putinov savjetnik za vanjsku politiku Jurij Ušakov. Dodao je kako će datum nastavka pregovora "ovisiti o situaciji na bojnom polju". 

Foto: EPA

Ukrajinci žele dogovor pod svojim uvjetima

Grigori Javlinski, dugogodišnji ruski političar koji se prošlog listopada sastao s Putinom kako bi promicao ideju o prekidu vatre, rekao je u intervjuu iz Moskve da je u glavnom gradu Rusije postojala nada da će "borbe prestati ove godine". "Okolnosti koje su se upravo dogodile smanjile su te izglede", naglasio je. 

Mnogi Ukrajinci misle kako Putin nikada nije bio fokusiran na mir, nego na potpunu dominaciju nad njihovom zemljom. Dužnosnici u Kijevu nadaju se kako će upad u Kursku oblast omogućiti da dogovor bude postignut pod uvjetima Ukrajine. 

Tvrde kako Rusi moraju osjetiti rat da bi Kremlj bio prisiljen na povlačenje. "Vrlo je teško zamisliti mir osim ako Rusija izgubi. Jedino rješenje je natjerati Ruse da plate", izjavio je Jaroslav Jurčišin, član ukrajinskog parlamenta. Predviđa da će ukrajinski protunapad na Rusiju ubrzati pregovore. 

Ukrajinski dužnosnici inzistiraju na tome da su javno diplomatsko djelovanje Zelenskog ovoga ljeta, zajedno s njegovim tajnim planiranjem ofenzive na Kursk, dva kraka iste strategije. Nije jasno hoće li kombinacija vojnog i diplomatskog pritiska utjecati na Putina koji je pokazao da je spreman snositi visoku cijenu kako bi porazio Ukrajinu.

Kina nije došla na mirovni summit u Švicarskoj

Zelenski je u lipnju okupio 92 zemlje u Švicarskoj s ciljem pridobivanja globalne podrške za svoju viziju "pravednog i trajnog mira". Njegov plan je podrazumijevao ulazak u NATO, potpuno povlačenje Rusije i kazneni progon Rusa za ratne zločine.

Međutim, Kina je preskočila summit, a neke od vodećih nezapadnih zemalja koje su sudjelovale, uključujući Indiju, Indoneziju, Saudijsku Arabiju i Južnu Afriku, odbile su potpisati zajedničku deklaraciju summita. Tim je zemljama ključni problem bio što Rusija nije pozvana na švicarski summit. Upozorile su da bi svi mirovni pregovori trebali uključivati ​​obje strane i spremnost na kompromis.

U tjednima koji su uslijedili Zelenski je pokazivao sve veću otvorenost za izravne pregovore s Rusijom. Rekao je da bi Rusija mogla biti pozvana na drugi mirovni summit ove godine. Nastavio je dopirati do neutralnih zemalja. Tako će indijski premijer ovog tjedna posjetiti Ukrajinu. 

Foto: EPA

Ukrajinska operacija je uznemirila građane Rusije

Dok je Ukrajina signalizirala spremnost na razgovore, njezina se vojska pripremala za jedan od najhrabrijih napada od početka rata. Ukrajinsko spominjanje mira djelomično je poslužilo kao strateška prevara. Ali ukrajinski dužnosnici također inzistiraju na tome da diplomacija i prenošenje rata na ruski teritorij nisu proturječni napori. 

"Da bismo natjerali Ruse na pošteni pregovarački proces, oni moraju biti suočeni s taktičkim porazima na bojnom polju. Kako se ovi porazi gomilaju, pojavit će se društveni nemiri unutar Rusije", izjavio je Mihajlo Podoljak, savjetnik Zelenskog, na dan upada u Kursku oblast. 

Postoje znakovi da je ukrajinska operacija već uznemirila Ruse. Prema prošlotjednoj anketi koju su proveli Rusi, 45 posto ispitanika reklo je da su ljudi u "tjeskobnom raspoloženju", što je skok od 12 posto u odnosu na dva tjedna ranije. 

Oni koji dobro poznaju Putina sumnjaju da bi ukrajinski upad i javni nemiri koji će možda uslijediti mogli natjerati ruskog čelnika da promijeni smjer. Tvrde kako je Putin uvjeren da ima resurse potrebne da nadživi Ukrajinu i Zapad. 

Rusi još uvijek napreduju na istoku Ukrajine

Rusija nastavlja dominirati većim dijelom bojišnice u Ukrajini i napredovati na istoku, približavajući se strateški važnom ukrajinskom gradu Pokrovsku. Putin nastavlja sa svojim uobičajenim aktivnostima pa je tako jučer otišao u dvodnevni posjet Azerbajdžanu. 

Nije se oglasio o ukrajinskom upadu još od napetog kriznog sastanka 12. kolovoza, kada je upitao ima li ikakve koristi od pregovora s Ukrajinom, ne isključivši ih u potpunosti. "Neprijatelj očito pokušava poboljšati svoje buduće pregovaračke pozicije", kazao je tada. 

Tom prilikom je i optužio Ukrajince da pucaju po civilima: "Što se s njima uopće ima razgovarati?"

Putin će sada tražiti da se poveća količina boli koja se nanosi Ukrajini, kazala je Tatjana Stanovaja iz nevladine organizacije Carnegie Russia Eurasia Center. Dodala je kako je Putin siguran da će Rusija na kraju trijumfirati pa je zato spreman preuzeti veći rizik i natjerati Ruse da snose veću cijenu.

"Putin je spreman platiti i veću cijenu od ove. Za njega je ovo pitanje cijene pobjede", zaključila je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.