Zelenski nakon Dubrovnika ide na europsku turneju

Foto: EPA

Nakon što je iz Hrvatske apelirao da EU primi "sve demokratske nacije Europe", ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kreće na europsku turneju koja će ga do subote odvesti u Pariz, London, Rim i Berlin, objavila je agencija France Presse.

Ova turneja dolazi u vrijeme kada je ukrajinska vojska u poteškoćama na istočnom frontu, suočena s ruskom vojskom koja napreduje. I to manje od mjesec dana prije neizvjesnih američkih predsjedničkih izbora, čiji bi ishod mogao ugroziti ključnu potporu Washingtona Kijevu.

Sutra u Pariz, u petak u Rim

Zelenski, koji je nedavno izrazio žaljenje što Zapad "razvlači" isporuke raketa dugog dometa za njegovu zemlju, očekuju sutra u Parizu, gdje će se sastati s predsjednikom Emmanuelom Macronom, a zatim u petak u Rimu, gdje će ga primiti papa Franjo, objavili su Elizejska palača i Vatikan.

Iz Dubrovnika, gdje je sudjelovao na samitu Ukrajina-Jugoistočna Europa, najavio je da će se idućih dana sastati i s britanskim premijerom Keirom Starmerom u Velikoj Britaniji te talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni u Italiji.

Glasnogovornik britanske vlade u međuvremenu je pojasnio da će se ovaj razgovor održati sutra.

Sastanak sa šefom NATO-a

Očekuje se da će se ukrajinski predsjednik u Downing Streetu sastati i s novim šefom NATO-a Markom Rutteom, koji je također u britanskoj prijestolnici u četvrtak, radi razgovora o zapadnoj potpori Kijevu u njegovom ratu protiv ruske invazije, naveo je glasnogovornik.

U petak Zelenskog očekuju u Njemačkoj, gdje je u subotu trebao sudjelovati na sastanku o obrani Ukrajine, koji je konačno odgođen nakon što je američki predsjednik Joe Biden otkazao put zbog uragana Milton koji prijeti Floridi. Zelenskog će u Berlinu primiti kancelar Olaf Scholz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.