Zelenski: Trajni mir je moguć samo bez trgovine teritorijem

Foto: EPA, Screenshot: Telegram

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naglašava da je trajni mir u Ukrajini moguć samo prema međunarodnom pravu i bez ikakve trgovine suverenitetom ili teritorijem.

"Sve što je uključeno u Plan pobjede apsolutno je realno za naše partnere. Svijet posjeduje taj resurs, resurs jačanja, koji nam omogućuje da napredujemo prema Formuli mira. To je naš cilj, naš zadatak - osigurati Ukrajini trajan mir i sigurnost", rekao je Zelenski.

"Ukrajini je potreban stvaran, pravedan mir i zajamčena zaštita od rata"

"To je moguće samo prema međunarodnom pravu i bez ikakve trgovine suverenitetom ili teritorijima, točno kako je definirano u Formuli mira.

Ukrajini je potreban stvaran, pravedan mir i zajamčena zaštita od rata. To je moguće jedino iz jake pozicije kada su i naši ljudi i naši partneri istinski ujedinjeni. To je ono za što radimo. Zahvalan sam svima koji nam pomažu i koji su spremni učiniti sljedeći tjedan povijesnim na mnogo načina", rekao je Zelenski u svom obraćanju. Ukrajinski predsjednik se pritom referira na sastanak Kontaktne skupine za obranu Ukrajine koji je na rasporedu idućeg tjedna.

Ukrajina i saveznici raspravljaju o mogućem kompromisu?

Zelenski je rekao da timovi Ukrajine i Amerike, kao i drugi partneri, rade na pripremi sastanka Kontaktne skupine za obranu Ukrajine te na "značajnim odlukama".

"Ovaj tjedan može biti pozitivan za našu obrambenu sposobnost i našu viziju kako bi rat trebao završiti. Učinit ćemo sve za to; učinit ćemo to 100% i učinit ćemo to učinkovito", dodao je Zelenski.

Financial Times je danas izvijestio da Ukrajina i njezini zapadni saveznici raspravljaju o kompromisu koji bi omogućio Kijevu članstvo u NATO-u u zamjenu za diplomatsko rješenje pitanja teritorija pod ruskom okupacijom u budućnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.