Zelenski tri sata šefu NATO-a i britanskom premijeru predstavljao "plan za pobjedu"

Foto: EPA

Volodimir Zelenski predstavio je svoj "plan za pobjedu" britanskom premijeru Keiru Starmeru dok se povećava pritisak na Ujedinjeno Kraljevstvo da Ukrajini dopusti korištenje raketa Storm Shadow za napade na ciljeve u Rusiji.

U trostranim razgovorima u ulici Downing, gdje je sjedište britanskog premijera, Starmer, ukrajinski predsjednik i glavni tajnik NATO-a Mark Rutte razgovarali su o ratu.

Rutte je rekao da nema pravne zapreke za ukrajinsko korištenje zapadnog oružja protiv ciljeva unutar Rusije, ali odluke moraju donijeti pojedinačne države koje to oružje daju Kijevu.

 

"Plan za pobjedu ima za cilj pravedan kraj rata"

Nakon razgovora Zelenski je rekao: “Plan za pobjedu ima za cilj stvoriti prave uvjete za pravedan kraj rata. Zahvaljujem Ujedinjenom Kraljevstvu na kontinuiranoj obrambenoj potpori našoj zemlji, uključujući oružje dugog dometa."

Zelenski traži dopuštenje za korištenje raketa Storm Shadow i drugog oružja koje isporučuje Zapad za gađanje ruskih zračnih baza i drugih vojnih lokacija koje se koriste za gađanje ukrajinskih gradova i infrastrukture.

Rutte je rekao da bi Ukrajincima zakonski bilo dopušteno da to učine kao odgovor na ruske napade.

Rekao je novinarima: “Prije svega, to je na saveznicima, pojedinačnim saveznicima, da odluče kako se oružje koje isporuče u Ukrajinu može koristiti. Pravno je to moguće jer je zakonski Ukrajini dopušteno koristiti svoje oružje... ako te mete predstavljaju prijetnju Ukrajini."

Britanska vlada ustrajava na tome da rakete Storm Shadow nisu ključ za pobjedu Ukrajine nad Rusijom Vladimira Putina.

Premijerov glasnogovornik rekao je: “Nijedan rat nikada nije dobiven jednim oružjem. Rasprave koje Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina i međunarodni partneri vode su o čitavom nizu potpora Ukrajini u ključnim zimskim mjesecima koji su pred nama."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.