Zelenski: Ukrajina je postala jedan od globalnih lidera

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenski ocijenio je u današnjem govoru u parlamentu da je njegova zemlja "globalni lider" te je zastupnicima poručio da ostanu ujedinjeni pred ruskom invazijom i pohvalio Ukrajince što su pomogli Zapadu da se "ponovno pronađe".

Zelenski je u govoru održanom iza zatvorenih vrata rekao da je ukrajinski vojni otpor Kremlju osnažio vjeru u vrijednosti širom svijeta.

"Zahvaljujući našem jedinstvu postigli smo ono u što gotovo nitko na svijetu nije vjerovao. Gotovo nitko - osim nas", rekao je zastupnicima, kabinetu i drugim visokim dužnosnicima. "Naše nacionalne boje danas su međunarodni simbol hrabrosti i nesalomljivosti cijelog svijeta", rekao je u 45-minutnom govoru.

Zelenski rekao da će Ukrajina povećati broj Muskovih Starlinkovih terminala

Govor u povodu kraja godine bio je u velikoj mjeri posvećen ratu, koji traje već 10 mjeseci, ali je Zelenski iznio i neke ideje za obnovu zemlje poput decentralizacije energetskog sustava i poticanja zelene energije.

Zahvalivši zapadnim partnerima na oružju, Zelenski je rekao da će Ukrajina izgraditi moćnu domaću vojnu industriju koja će biti "jedna od najsnažnijih u Europi i svijetu".

Dodao je da će Ukrajina povećati broj Starlinkovih internetskih terminala na više od 30.000. SpaceX-ova infrastruktura ključna je za pristup internetu u Ukrajini.

"Ukrajina je postala jedan od globalnih lidera"

Zelenski je rekao da je Ukrajina osigurala puštanje na slobodu 1456 ratnih zarobljenika od početka ruske invazije u sklopu niza razmjena zarobljenika s Moskvom.

Ne zna se koliko Rusija drži ukrajinskih ratnih zarobljenika, ali pretpostavlja se da je riječ o tisućama. Zelenski je rekao da je ukrajinski otpor pomogao konsolidirati i ujediniti Europsku uniju.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvom i u EU i NATO-u. "Ukrajina je postala jedan od globalnih lidera", rekao je.

"U deset mjeseci rata pomogli smo svima. Pomogli smo Zapadu da se ponovno pronađe, da se vrati u globalnu arenu i osjeti u kojoj je mjeri nadmoćan. Nitko se na Zapadu ne boji niti će se bojati Rusije", rekao je Zelenski.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.