Zelenskij inzistira na sastanku s Putinom

Screenshot: Facebook

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij inzistirao je na potrebi za sastankom "u bilo kojem obliku" sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi se "zaustavio rat" u Ukrajini. "Vjerujem da je bez ovog sastanka nemoguće u potpunosti razumjeti na što su oni (Rusi) spremni kako bi zaustavili rat", rekao je Zelenskij u razgovoru za Suspilne, ukrajinski regionalni državni medij.

Zelenskij, koji je rekao da "bez pregovora rat neće biti zaustavljen", već je više puta pozivao na sastanak s Putinom, ali je danas bio posebno uporan. Međutim, upozorio je da Ukrajina ne može "prihvatiti nikakav ultimatum Rusije". Dosad je održano nekoliko razgovora licem u lice i putem video veze između ruskog i ukrajinskog izaslanstva od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

"Postoje zemlje NATO-a koje žele biti jamci sigurnosti Ukrajine"

U intervjuu za Suspilne Zelenskij je rekao da će svaki kompromis postignut u pregovorima s Rusijom biti stavljen na referendum u Ukrajini. Osvrnuo se i na pitanje članstva Ukrajine u NATO-u. "Svi smo to već shvatili. Ne primaju nas (u NATO), jer se one (zemlje članice) boje Rusije. To je sve. A mi se moramo smiriti i reći: 'Ok, (bit će potrebna) druga sigurnosna jamstva'”, kazao je.

"Postoje zemlje NATO-a koje žele biti jamci sigurnosti (Ukrajine)... koje su spremne učiniti sve što bi Savez morao učiniti da smo mi članica. I mislim da je to normalan kompromis", dodao je Zelenskij.

Također je rekao kako vjeruje da je pitanje Krima, koji je Moskva anektirala 2014. i regije Donbasa na istoku Ukrajine, u kojoj su proruski separatisti proglasili dvije republike, "vrlo teška priča za sve".

"Da bismo pronašli izlaz, prvo moramo napraviti prvi korak prema sigurnosnim jamstvima i prekidu vatre", istaknuo je. "Tijekom prvog sastanka s predsjednikom Rusije spreman sam pokrenuti ta pitanja, ona su relevantna, ona su važna za nas", zaključio je Zelenskij. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.