Zelenskij: Spreman sam razgovarati s Putinom. Prijeti 3. svjetski rat ako ne uspijemo

Screnshot: CNN

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij ponovio je da je "spreman na pregovore" s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, istaknuvši da se "bez pregovora rat neće zaustaviti", u razgovoru za CNN objavljenom u nedjelju. 

"Spreman sam za pregovore s njim. Bio sam spreman posljednje dvije godine. I mislim da bez pregovora ne možemo završiti ovaj rat", rekao je Zelenskij za CNN u ekskluzivnom intervjuu.

"Ako postoji samo 1% šanse da zaustavimo ovaj rat, mislim da trebamo iskoristiti ovu priliku. Moramo to učiniti. 

Mi svakodnevno gubimo ljude, nedužne ljude na terenu", rekao je.

Turska, koja nastoji posredovati između Moskve i Kijeva, rekla je danas da su Rusija i Ukrajina postigle napredak u pregovorima.

"Ruske snage su nas došle istrijebiti, ubiti nas. Mi smo dostojanstveni, ali naše dostojanstvo neće sačuvati naše živote. Mi smo u stanju uzvratiti udarac. Dakle, mislim da moramo iskoristiti bilo koji format, svaku šansu da bismo imali mogućnost pregovora, mogućnost razgovora s Putinom. Ali ako ti pokušaji ne uspiju, to bi značilo da je ovo treći svjetski rat", rekao je Zelenskij.

Zelenskij: Da smo članica NATO-a, Rusija ne bi napala

Ukrajinski predsjednik izjavio je da Rusija ne bi izvršila invaziju da je njegova zemlja ranije primljena u NATO.

"Da smo članica NATO-a, rat ne bi počeo. Želio bih dobiti sigurnosna jamstva za svoju zemlju, za svoj narod", rekao je Zelenskij za CNN, dodajući da je zahvalan na pomoći koju je NATO pružio od početka invazije. "Ako su članice NATO-a spremne vidjeti nas u savezu, učinite to odmah jer ljudi svakodnevno umiru."

"Ali ako niste spremni sačuvati živote naših ljudi, ako samo želite da nas vidite kako se nalazimo u dva svijeta, ako nas želite vidjeti u ovoj sumnjivoj poziciji u kojoj ne razumijemo možete li nas prihvatiti ili ne – ne možete nas ostaviti u ovoj situaciji, ne možete nas prisiliti da budemo u ovom limbu."

"Zamolio sam ih osobno da kažu izravno da će nas primiti u NATO za godinu-dvije ili pet, samo neka kažu to izravno i jasno ili jednostavno neka kažu 'ne'", rekao je Zelenskij. "I odgovor je bio vrlo jasan, 'nećete biti članica NATO-a', ali javno će vrata ostati otvorena", rekao je.

Turska: Došlo je do približavanja

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je ranije da je došlo do "približavanja pozicija obiju strana na važnim temama, ključnim temama".

"Možemo reći da se nadamo primirju ako strane ne odu korak nazad s trenutnih pozicija", rekao je Cavusoglu bez daljnjeg objašnjavanja.

Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin je u razgovoru za televiziju al Jazeera rekao da se dvije strane približavaju na četiri ključna pitanja. Naveo je ruski zahtjev da se Ukrajina odrekne svojih ambicija da se pridruži NATO-u, demilitarizaciju, zatim ono što Rusija naziva "denacifikacijom" i zaštitu ruskog jezika u Ukrajini.

Ukrajina i Zapad odbacili su ruske navode o "neonacistima" u demokratski izabranoj ukrajinskoj vladi kao neutemeljenu propagandu, a Kalin je rekao da su takvi navodi uvredljivi za Kijev.

Unatoč optužbama obiju strana za odugovlačenje, Kijev i Moskva napredovali su u razgovorima prošlog tjedna prema rješenju koje bi jamčilo sigurnost Ukrajine, no izvan NATO saveza.

Kalin je rekao da bi do trajnog primirja moglo doći isključivo susretom između Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. No dodao je da Putin smatra da pozicije o "strateškim pitanjima" Krima i Donbasa nisu dovoljno bliske kako bi se dogovorio sastanak.

Rusija je anektirala Krimski poluotok 2014. godine, a dio istočne industrijske pokrajine Donbas zauzele su proruske separatističke snage.

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.