Zelić: Karamarkove prijateljske veze štete nacionalnim interesima, USKOK se mora oglasiti

Foto: FaH

DRAGAN ZELIĆ, izvršni direktor GONG-a, za Index je komentirao aferu Konzultantica u kojoj je otkriveno kako je Ana Karamarko preko svoje tvrtke Drimia naplaćivala konzultantske usluge lobistu MOL-a Josipu Petroviću.

"Temeljem informacija koje su se pojavile u medijima i objavljenih dokumenata, a imajući na umu neslavnu koruptivnu prošlost u Hrvatskoj, primjerice, za vrijeme Sanaderove vlade u kojoj je Karamarko bio važan ministar i to unutarnjih poslova, može se reći da sukob interesa postoji i da Karamarko nije adekvatno s njim upravljao. Ali,  ako je taj sukob interesa na neki način „konzumiran“, tj. ako je  Karamarko odavao važne informacije svom prijatelju i supruzi vezano za INA-u te sudjelovao o bilo kakvom odlučivanju o INA-i, onda se alarmi moraju paliti. U svakom slučaju percepcija je već stvorena i vlada će u ovim okolnostima imati tešku zadaću u odlučivanju o INA-i", kaže Zelić.

Ističe da javnost i građani moraju stalno tražiti odgovore gdje se pokaže i tračak sumnje na moguću korupciju.

Naglasio je i ulogu medija te spomenuo HRT za kojeg tvrdi da u dijelu informativnog programa ne ispunjava ulogu javnog servisa, već suprotno, prešućuje ili uljepšava važne probleme.

"I HRT snosi krivnju za porast korupcije"

"Za porast korupcije u Hrvatskoj i demokratsko nazadovanje i HRT će snositi dio odgovornosti", kaže Zelić.


Na pitanje ima li u slučaju elemenata kaznenog djela kaže da na to pitanje moraju odgovoriti institucije.

"Već postoji dovoljno materijala i informacija u medijima, a država ima sve alate na raspolaganju da istraži ove slučajeve. Za to su institucije plaćene od strane građana, da nas štite od moguće korupcije i zloupotreba. Ili je ovo možda naivno razmišljanje?! Samo se nadam da neće biti šutnje i nečinjenja kao 2007. kad je dobar dio javnosti govorio o malverzacijama u financiranju HDZ-a, institucije nisu reagirale, a kasnije se pokazalo da su, nažalost, informacije itekako bile utemeljene. Valjda nećemo za par mjeseci i godina isto morati govoriti o ovom slučaju. Zato se nadležne institucije moraju očitovati. Od DIP-a koji je nadležan za nadzor financiranja stranaka zbog sumnjivih donatora preko Porezne uprave do USKOK-a. Inače, kad je riječ o kaznenim djelima, treba podsjetiti da Petrović, prijatelj bračnog para Karamarko, ima pravomoćnu optužnicu vezanu za krađu policijskih dokumenata", naglasio je Zelić.

Smatra kako je u slučaju INE riječ o nacionalnom interesu te su osobe na pozicijama morale odmah obavijestiti javnost o svim privatnim i poslovnim povezanostima te mogućim utjecajima.

"Karamarko je morao navesti svoje povezane interese i to bi trebao biti sastavni dio imovinske kartice. Primjerice, navesti da mu je Petrović prijatelj koji je MOL-ov konzultant jer je to važna povezanost za osobu koja obnaša funkciju prvog potpredsjednika Vlade. Nadalje, trebao je objaviti sve poslove svoje partnerice/supruge koji imaju ikakve veze s MOL-om, tj. tvrtkom MOL-ovog konzultanta Petrovića. Svatko tko obnaša dužnosničke funkcije mora biti svjestan da će biti pod povećalom te da mora objaviti puno više informacija o svojim privatnim i poslovnim povezanostima kako bi se otklonila mogućnost ovakvih kasnijih nagađanja na koje javnost itekako ima pravo. Znakovita je nedavna izjava drugog potpredsjednika Vlade Petrova: „ Ja znam da postoje interesne grupacije koje se nalaze iza političkog sustava i koje u određenim trenucima žele napraviti utjecaj.“ Međutim, ostalo je samo na tom. Svi koji sudjeluju u vlasti snose dio odgovornosti", kaže Zelić.

"Karamarko raspolaže važnim informacijama"

Kaže da Karamarko raspolaže važnim informacijama koje mogu biti od koristi MOL-u.

"Nema dovoljno uvjeravanja da MOL možda već nije došao do tih informacija preko svog konzultanta. Nadalje, Karamarko po svojoj funkciji odlučuje o važnim pitanjima povezanima za budućnost INA-e.Treba spomenuti da se među donatorima HDZ-a posebno ističe tvrtka nekretnine Oksane Dvinskykh koja je prijateljica Ane Karamarko, a koja je angažirana u poslovima s novom nuklearnom elektranom u Mađarskoj za koju je, po riječima ministra gospodarstva, odjednom i Hrvatska zainteresirana. Zaboravilo se da se u srpnju 2015. Karamarko sastao s mađarskim ministrom vanjskih poslova o čemu je ukratko izvijestio HDZ. Inače, mnoge stvari se u Hrvatskoj brzo zaboravljaju. U tom svjetlu postaje dodatno zanimljiv zajednički put u Finsku HDZ-ove donatorice Oksane Dvinskykh i bračnog para Karamarko o čemu je nedavno pisala novinarka Tportala Oriana Ivković Novokmet koja je nakon objave članka dobila otkaz. Umjesto da novinarka dobije bonus na plaću jer dobro obavlja svoj novinarski posao služeći ukupnim javnim interesima, dobiva otkaz", rekao je Zelić.


Kaže da nije upoznat koliko je Ana Karamarko stručna i iskusna u poslu kojim se bavi, ali da je svakako zanimljivo da su ugovori navodno potpisani samo nekoliko tjedana nakon što je tvrtka osnovana.

"Valjda danas postoje neki programi brzog učenja i specijaliziranja"

"Valjda danas postoje neki programi brzog učenja i specijaliziranja... Ne znam… Isto tako veliki je poslovni rizik dati tako važan posao u energetici, a i u bilo kojem drugom području, tvrtki bez iskustva i referenci. Očito je nekad dovoljno imati samo jednu, ali snažnu referencu", rekao je Zelić.

Kaže da je ono što Karamarko minimalno može napraviti, jest da se izuzme od odlučivanja o bilo kojem aspektu povezanom s INA-om jer njegove prijateljske veze ugrožavaju nacionalni interes.

"U zemljama razvijenije demokratske političke kulture ovakve stvari bi bile zrele za ostavku. HDZ kao jaka politička stranka mora se također očitovati o ovom slučaju jer vjerujem da mnogi obični članovi HDZ-a kao i oni na višim funkcijama sigurno ne odobravaju ovakve Karamarkove postupke. Svi članovi političkih stranaka moraju imati na umu da članstvo nosi i odgovornosti, tj. da je njihova dužnost progovoriti o nekim anomalijama unutar stranke kako bi se spriječile odmah na početku i kako cijelo društvo i država ne bi snosile negativne posljedice jednom kad se te anomalije preko stranke preliju u vlast. Ukoliko HDZ stvarno želi raščistiti sa Sanaderovim nasljeđem, mora se jasno očitovati o ovoj aferi jer će u suprotnom samo biti veća šteta za HDZ, a i društvo u cjelini. HDZ ne smije nikako doći u situaciju da sad netko mora završiti nešto što je Sanader započeo", smatra Zelić.

Gusta magla na Pantovčaku

Osvrnuo se i na reakcije predsjednice i premijera.

"S Pantovčaka je pogled puno bolji pa bi se i neke stvari mogle bolje vidjeti… Međutim, možda se spustila gusta magla pa su izostale jasne i nedvosmislene reakcije Predsjednice, njena poslanica kao i „lupanje šakom od stol“. Cijela situacija je povezana sa Sanaderovim nasljeđem i vjerujem da izostanak reakcije Predsjednice nije nikako povezan sa činjenicom da je Predsjednica bila ministrica u Sanaderovoj vladi. Predsjednica se tada ipak bavila vanjskim poslovima i europskim integracijama.Predsjednik Vlade vjerojatno nije dovoljno upoznat s korupcijskom klimom u Hrvatskoj pa mu se ne čini važnim poslati jasnu poruku o prevenciji i borbi protiv korupcije. Korupcijska klima je itekako povezana i s investicijskom klimom pa bi trebao ipak malo obratiti pažnju. Predsjednica i predsjednik Vlade moraju biti svaki dan svjesni da ova zemlja ima ozbiljnih problema s korupcijom na svim razinama i da se mora ulagati u prevenciju korupcije. Ne samo da se ne ulaže, nego vidimo izostaju i verbalne poruke o važnosti borbe protiv korupcije. Takve poruke i konkretna činjenja moraju doći s najviših razina. Sjetimo se samo borbe protiv korupcije za vrijeme mandata Jadranke Kosor", kazao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.