Željko Milovanović: Nemam veze s Pukanićevim ubojstvom, hrvatska policija me hoće ubiti

ŽELJKO MILOVANOVIĆ, jedan od dvojice odbjeglih osumnjičenika za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, u navodnom pismu koje je poslao na adresu redakcije Pressa u Republici Srpskoj, je naveo da nema nikakve veze s ubojstvima Pukanića i Franjića.

Milovanović u pismu navodi da je policija u čitavoj regiji pokrenula hajku na njega te tvrdi ga hrvatska policija uopće nema namjeru uhititi već ga hoće ubiti kako bi se prikrili stvarni izvršitelji zločina.

Krunoslav Borovec koji je trenutno na službenom putu s glavnim ravnateljem policije Vladimirom Faberom kazao nam je kako prvi put čuje, i da mu je nevjerojatno, da bjegunac kojeg intenzivno traže komunicira s medijima na ovakav način, no da su u kontaktu sa policijom Bosne i Hercegovine i da će nastaviti kontaktirati i vezano za ovaj današnji navodni Milovanovićev istup.

"Što se tiče njegovih navodnih izjava, odnosno jesu li one utemeljene ili nisu, mogu reći samo da imamo čvrste garancije policije BiH da oni žele uhititi Milovanovića i ovaj postupak privesti kraju. Policija je institucija i za instituciju je nemoguće da postoji takav dogovor, da se netko likvidira. No, postoje li pojedinci koji rade mimo dogovora i načina rada policije, to se ne može sa sigurnošću reći. No mogu reći da je suradnja hrvatske policije i policije u BiH dosad bila transparentna i otvorena", kaže Borovec.

Milovanović u bijegu

Prema informacijama iz policije u Doboju, Milovanović je prošli mjesec svega desetak minuta prije dolaska policije pobjegao iz stana u kojem je živio sa suprugom i njihovim sinom. Nagađalo se da je imao dojavljivača iz policije koji ga je upozorio na to da se sprema njegovo uhićenje zbog ubojstava u Zagrebu.

Ukoliko je informacija iz Republike Srpske o Milovanovićevom pismu točna, onda je sasvim sigurno da je on svjestan optužbi koje protiv njega dolaze iz Hrvatske vezano uz ubojstva Pukanića i Franjića. 

Pored Željka Milovanovića, policije Republike Srpske, BiH, Srbije i Hrvatske tragaju za Bojanom Gudurićem kojega se također povezuje s ubojstvima Pukanića i Franjića 23. listopada u Zagrebu. Osim njih dvojice policija je u Zagrebu uhitila bratiće Roberta i Luku Matanića te Amira Mafalanija koje se sumnjiči za pomoć u organiziranju ubojstva.

Policija sumnjiči i 54-godišnjeg Svetozara Đurovića i 25-godišnjeg Milenka Kuzmanovića koji su uhićeni 29. listopada blizu hrvatsko-srpske granice gdje su trebali preuzeti Mataniće i Mafalanija kako bi ih prebacili u Srbiju.

Ivo Pukanić i Niko Franjić ubijeni su u eksploziji bombe 23. listopada oko 18.10 sati. Bomba je bila podmetnuta u skuter kojeg je legalno kupio Robert Matanić i navodno ga predao Željku Milovanoviću. Upravo je broj šasije skutera policiju doveo do Matanića, a potom do Milovanovića koji je u međuvremenu pobjegao iz Zagreba u Doboj. Nekoliko dana kasnije policija RS je u Doboju upala u Milovanovićev stan u kojem je pronađeno oružje i oprema te motociklistička kaciga identična onoj kakvu je imao muškarac sa snimke nadzorne kamere koja je kobnog 23. listopada snimila vozača skutera u kojem je bila podmetnuta paklena naprava.

Motociklist je tog dana oko 12.40 sati skuter ostavio pored Pukanićevog Lexusa gdje je stajao sve do iza 18 sati kada je Pukanić došao do automobila. Bomba je eksplodirala trenutak kasnije i na mjestu ubila Pukanića, dok je nesretni Franjić izdahnuo nakon nekoliko minuta.

R.I.
Foto: MUP/Interpol

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.