Žena iz Sarajeva je prva žrtva ratnog silovanja kojoj BiH treba isplatiti odštetu

Ilustracija: Shutterstock

ŽENA iz Sarajeva mogla bi biti prva žrtva ratnog silovanja kojoj će BiH isplatiti odštetu. Odvjetnica Sarajke, silovane za vrijeme rata u BiH, Nedžla Šehić je za Radio Slobodna Europa (RSE) rekla da je to značajna odluka za njezinu klijenticu.

"Ako ništa drugo, to su bile godine i godine suđenja. Deset godina je bilo mukotrpnog svjedočenja i hodanja po sudovima i konačno ima tu satisfakciju da sve nije bilo uzalud i da nije potpuno zaboravljena", rekla je Šehić za RSE.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Sarajku vodi pod pseudonimom "A" te je ono predložilo da ona dobije oko 15.000 eura odštete. Isplatu je naložio Vijeću UN-a protiv mučenja 2019. godine. Žena je silovana kada je imala 32 godine.

Silovao ju pripadnik Vojske Republike Srpske

Odluka je donesena nakon što je Sud BiH 2015. presudio da počinitelj silovanja Slavko Savić, pripadnik Vojske Republike Srpske, mora žrtvi isplatiti 15.340 eura u roku od 90 dana. Savić to nije učinio jer nije imao nikakvu imovinu, žrtva silovanja se žalila Vijeću UN-a protiv mučenja. Predmet je pokrenut 2017., dok je konačna odluka donesena dvije godine kasnije, piše RSE.

Savić je za zločin silovanja, koji je počinio 1993. godine u sarajevskoj općini Vogošća, osuđen na zatvorsku kaznu od osam godina. Iz nadležnog ministarstva za RSE navode da bi njihov prijedlog odluke Savjet ministara BiH mogao donijeti već na prvoj idućoj sjednici. 

"BiH je obavezana da, osim materijalne reparacije i da se žrtvi ratnog silovanja, kao država službeno izvini, osigura zdravstvenu i psihološku pomoć i niz sistemskih mjera u cilju provođenja Konvencije UN-a protiv torture i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih kazni ili postupaka", rekla je odvjetnica Šehić.

Na upit RSE-a kada će biti provedene mjere koje se navode u odluci Vijeća UN-a u slučaju gospođe A, nisu odgovorili iz nadležnog ministarstva kao ni Savjet ministara BiH.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.