Pozvao policiju bivšoj zbog psihičkog nasilja, strpali je u zatvor na 15 dana

Ilustracija: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ovih je dana na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu osuđena 30-godišnjakinja zbog, kako stoji u presudi, psihičkog nasilja nad svojim bivšim suprugom. Incident zbog kojeg je osuđena dogodio se u srpnju u obiteljskoj kući u zagrebačkoj Dubravi, a osim kazne zatvora, mora platiti 50 eura troškova i ne smije se deset mjeseci približiti bivšem mužu na udaljenost manju od 100 metara.

Sud: Bio je u strahu

S obzirom na to da nije bilo drugih svjedoka, sud je saslušao okrivljenicu i njenog bivšeg supruga, koji je saslušan u svojstvu svjedoka. On je tvrdio da je, kada je došla po najmlađe od njihovo četvero djece, počela vikati i psovati na njega.

Osuđeni nasilnik u obitelji prebio partnericu. Ne ide u zatvor jer ima četvero djece

"Tu su počele psovke i uvrede, 'Jebem ti mater, pička ti materina, nije ovo tvoja kuća, nemoj glumit mangupa zašto me prijavljuješ, ubijem te nemam što izgubiti'. Rekao sam joj da je prekasno, to se zbilo u dnevnom boravku. Rekla je da će pokupiti još stvari, rekao sam da je prekasno, prošlo je 22 sata, nakon čega je rekla da ide na policiju", kazao je bivši suprug.

"Njegova bivša supruga je izišla do susjede, ostavila je ključeve, kada je izišla iz kuće, nazvao je policiju, bio je uznemiren i u strahu i zatražio intervenciju policije", stoji u zapisu sa suđenja.

Sutkinja im naredila da se gledaju u oči i tako dokazivala krivnju

Okrivljenica je rekla kako se ne osjeća krivom i da se događaj, kako ga je opisao njezin bivši, nije dogodio. Rekla je da je ušla u kuću ignorirajući ga i da je sjedila u autu sa suprugom. No sud joj nije povjerovao.

Kako bi utvrdila tko je kriv, sutkinja Mila Meštrović naredila je bivšim supružnicima da stanu jedan nasuprot drugog i gledaju se u oči. "Smisao dokazne radnje suočenja je istodobno ispitivanje dviju osoba koje su prethodno dale proturječne iskaze o istim činjenicama, a sve u cilju utvrđivanja uvjerljivosti iskaza ispitanika, a što je posebno važno u gore navedenoj situaciji kada je okrivljenica poricala djelo", obrazloženje je suda.

"Nužno je reagirati takvom kaznom"

Sud je na kraju povjerovao bivšem suprugu i kaznio 30-godišnjakinju s 15 dana zatvora, 50 eura i zabranom prilaska bivšem mužu i kući u kojoj živi s njihovo četvero djece.

"Imajući u vidu sve navedene okolnosti, okrivljenici je izrečena teža zatvorska kazna, držeći da će se jedino takvom kaznom ostvariti svrha kažnjavanja. Sudac smatra da je u konkretnoj situaciji nužno reagirati takvom kaznom, čime će se okrivljenici jasno staviti do znanja da je činjenje prekršaja apsolutno neprihvatljivo, a time će se i svima ostalima dati do znanja da je činjenje prekršaja po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji zabranjeno i štetno, a da je kažnjavanje počinitelja pravedno.

Prilikom izricanja iste, sudac je imao u vidu samu prirodu prekršaja, te utvrđene otegotne okolnosti, te je okrivljenici izrekao zatvorsku kaznu, utjecati na okrivljenicu da se u buduće kloni činjenja ovakvih djela prekršaja", opravdanje je suda za zatvorsku kaznu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.