Žena umrla u kapsuli za eutanaziju u Švicarskoj, policija uhitila više ljudi

Foto: EPA

Švicarska policija uhitila je više ljudi nakon što je 64-godišnja žena počinila samoubojstvo koristeći takozvanu "kapsulu za eutanaziju". Policija je otvorila istragu zbog sumnji u poticanje i pomaganje u samoubojstvu. 

Kapsula Sarco, koja nikada prije nije korištena, dizajnirana je kako bi omogućila osobi unutra da pritisne gumb koji ubrizgava plin dušik u zatvorenu komoru. Osoba bi tada trebala zaspati i umrijeti gušenjem za nekoliko minuta. 

Švicarska ministrica unutarnjih poslova Elisabeth Baume-Schneider rekla je zastupnicima jučer da Sarco "nije legalan jer nije u potpunosti usklađen sa zakonima", piše France24.

Policija je u priopćenju navela da je odvjetnička tvrtka obavijestila tužitelje da se potpomognuto samoubojstvo koje je uključivalo kapsulu Sarco dogodilo jučer u blizini šumske kolibe u Merishausenu na sjeveru Švicarske.

Zagovornici korištenja ove kapsule kažu da je pozitivno to što pruža opciju za eutanaziju koja se ne oslanja na lijekove ili liječnike te da proširuje pristup eutanaziji.

No mnogi strahuju da moderan dizajn uređaja glorificira samoubojstvo, a činjenica da se njime može upravljati bez liječničkog nadzora je, ističu, zabrinjavajuća.

Inače, potpomognuto umiranje ilegalno je u većini europskih zemalja, ali tisuće su tijekom godina otputovale u Švicarsku kako bi okončale vlastiti život. Švicarski zakon dopušta potpomognuto samoubojstvo sve dok si osoba oduzme život bez "vanjske pomoći", a oni koji pomažu osobi da umre to ne čine iz "bilo kakvog sebičnog motiva", navodi se na vladinoj web stranici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.