Žene diljem Hrvatske prosvjedovale zbog ginekologa iz Osijeka: "Naša krv stvara buku"

Foto: Maja Furjan/Index.hr

"OSTAVKA", zaorile su u petak pripadnice Ženske mreže Hrvatske na javnoj akciji Prestanite štititi silovatelje ispred Ministarstva zdravstva koja se održala u Zagrebu, kao i u 14 drugih gradova i mjesta u Hrvatskoj. Traže ostavke svih odgovornih za osječki slučaj, točnije za slučaj ginekologa osječkog KBC-a Zlatka Topolovca koji je, iako nepravomoćno osuđen zbog silovanja pacijentice, nastavio raditi u bolnici. Otkaz je dobio u ponedjeljak. 

"Tražimo ostavku ministra zdravstva. Tražimo ostavke Upravnog odbora i ravnatelja KBC-a iz Osijeka. Tražimo ostavke odgovornih u HLK i svih koji su bili upoznati s ovim slučajem još iz 2022. godine, a nisu napravili apsolutno ništa da zaštite žene", rekla je Sanja Juras, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske.

Okupile su se povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kako bi skrenule pozornost na ozbiljne propuste sustava koji, kako kažu, doprinose kontinuiranom nasilju nad ženama. Ispred Ministarstva zdravstva donijele su bijeli madrac te su po njemu sipale crvenu boju koja je simbolizirala žensku krv te su bacale uvenulo cvijeće. "Naša krv stvara buku", njihova je poruka. 

"Dosta nam je toleriranja nasilja"

"Naša glavna poruka je da institucionalno nasilje treba prestati i dosta nam je toleriranja nasilja. Dosta nam je toleriranja pogreški institucija koje dovode do velike eskalacije nasilja. Mi smo danas ispred Ministarstva zdravstva prvenstveno zbog slučaja iz Osijeka. Liječnik u osječkom KBC-u, koji je optužen za silovanje još u ožujku 2002. godine, radio je za cijelo vrijeme kaznenog postupka u osječkom KBC-u", kaže Sanja.

 

"Osoba za koju je postojala osnovana sumnja da je silovala pacijenticu u bolnici radila je više od 2 i pol godine u osječkom KBC-u. Žene su povjeravale takvoj osobi svoju intimu i život jer se radilo o onkološkom liječniku. To je nešto strašno i nedopustivo. To je nešto što se u Hrvatskoj više ne smije dogoditi. Mi tražimo danas zakonske izmjene koje će spriječiti takve stvari u budućnosti." 

"Prije nepunih godinu dana okupili smo se u sličnoj inicijativi u solidarnosti s Osijekom povodom obilježavanja femicida pokojne Mihaele Berak. Okupili smo se tad ispred Ministarstva unutarnjih poslova. Sad smo ispred Ministarstva zdravstva. Simbolično je i prestrašno da se okupljamo upravo ispred institucija koje bi trebale biti prvi štićenici građana", kaže Dorotea Sušak iz Ženske mreže Hrvatske. 

"Hrvatska je država slučaj"

"Trebali bi štititi građane. Doživljavamo ove i prošle godine niz slučajeva u kojima su upravo policijski službenici optuženi za djela protiv spolne slobode žena. Sustav nam sustavno poručuje da je nasilje institucionalizirano i da institucije nisu na strani žena, žrtava, već na strani zlostavljača koje se brani, o kojima se šuti."

"Tražimo sustavnu politiku protiv nasilja nad ženama, nacionalnu politiku protiv nasilja nad ženama i strategiju, sve ovo ostalo ni na koji način ne rješava probleme u praksi. Jedan neprijavljeni slučaj danas rezultira novom žrtvom sutra", dodaje Sušak. 

"Osijek nije grad slučaj. Hrvatska je država slučaj. Ovakvi slučajevi institucionalnog nasilja šalju vrlo jasnu poruku ženama da sustavu ne mogu vjerovati. No, mogu vjerovati nama, građanima i građankama. Svake godine nas je sve više i više. Borit ćemo se da se ovakve situacije više nikad ne ponove", govori Arijana Lekić Fridrih iz udruge Domino i Ženske mreže Hrvatske. 

"Na ustanovama je da reagiraju, da sankcioniraju i propitkuju počinitelje"

"Oni koji su znali što se događalo u KBC-u Osijek znaju za to zbog Osječana, a pitanje je koliko još takvih slučajeva ima diljem RH. Tražimo njihove ostavke budući da ih sami nisu dali nakon strašnog slučaja. Inzistiramo na tome da se to ipak učini kako bi žene dobile barem nekakvu nadu u to da se mogu obratiti sustavu. Mi ovdje danas stojimo kao bedem koji će štititi i paziti na ženska prava", kaže. 

Među okupljenima je bila i Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije, koja tvrdi da se problem nasilja nad ženama neće riješiti dokle god oni koji su na vlasti puštaju da se to nasilje i dalje provodi. 

"Dokle god mi imamo osobe na vrlo moćnim pozicijama koje nekažnjeno prolaze zbog nasilja nad ženama, ne možemo očekivati da će drugi članovi društva postupati drugačije, ako od onih vladajućih i onih u poziciji moći vide krivi primjer. Na ustanovama je da reagiraju, da ne propitkuju žrtve, nego da sankcioniraju i propitkuju počinitelje. Tu promjenu paradigme trebamo vidjeti." 

"Čovjek se trljao o mene u busu kad sam imala 17 godina"

Razgovarali smo i s jednom djevojkom iz Zagreba koja želi biti anonimna, koja je doživjela seksualno uznemiravanje. Kratko nam je ispričala što je doživjela. 

"Mislim da ne postoji žena koja nije doživjela neki oblik seksualnog uznemiravanja - od neprimjerenih dodira do toga da se jedan čovjek trljao o mene u busu kada sam imala 17 godina. Bilo je i neprimjerenih komentara. Trebamo uvesti zakone koji će omogućiti da se slični slučajevi više nikada ne dogode", govori nam ona. 

Ivana Kekin: Zahvalna sam ženskim udrugama i inicijativama koje su organizirale ovu akciju

Akciji je prisustvovala i saborska zastupnica Ivana Kekin. "Zahvalna sam ženskim udrugama i inicijativama koje su organizirale ovu akciju i koje kontinuirano i neumorno upozoravaju na ono što se u Hrvatskoj sistemski događa, a to je nasilje nad ženama."

 

"Događa se nasilje nad ženama koje institucije ove zemlje ne prepoznaju, još toleriraju i gdje institucije ove zemlje štite nasilnike, a ignoriraju žrtve do mjere dok nije prekasno. Mi smo kao klub Možemo uložili izmjene zakona koje ministar najavljuje da će vlada dati. Gdje je bio dosad?"

"Ako imamo liječnika protiv kojeg je podignuta optužnica da je počinio djela protiv spolne slobode, pa on automatski mora biti suspendiran. Mi ne možemo ugrožavati žene na način da se njima štite radna prava", rekla je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.