Žestoka rasprava znanstvenika u komentarima ispod Laucovog statusa

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, Screenshot: Facebook

GORDAN LAUC na Facebooku je prozvao znanstvenike Borisa Lenharda, Igora Štagljara i Ivana Đikića.

Status je objavljen jučer poslijepodne i izazvao je brojne reakcije. Laucu je odgovorio Igor Štagljar, a jutros se javio i Igor Rudan.

>> Lauc prozvao druge znanstvenike: "Mislim da je vrijeme za ispriku"

>> Štagljar oštro odgovorio Laucu: Molim te, nemoj više glumiti znanstvenika

>> Rudan objavio velik post o Laucu: On nema epidemiološko znanje

No ispod same Laucove objave nastala je žestoka rasprava.

"Pogledamo li kretanje broja umrlih u Europi (slika 1) vrlo je jasno da je COVID-19 jako sezonalna bolest. Kao i ostale sezonalne respiratorne bolesti povukao se tijekom proljeća i ljeta i vratio se kad je došla zima. Poneki moji kolege kao Boris Lenhard tvrde da je to zbog učinka mjera na proljeće, no to je naprosto nemoguće. Ako je virusu od prvog slučaja koji je došao u Europu (vjerojatno negdje u prosincu 2019, a možda i ranije) trebalo tri do četiri mjeseca da se proširi do vrhunca prvog vala, onda bi nakon ukidanja oštrih mjera u svibnju i lipnju 2020. od tisuća zaraženih ljudi, koliko ih je u Europi bilo u to vrijeme, trebalo manje od ta dva mjeseca da dosegne ove brojke koje imamo sada, a ne više od šest mjeseci koliko je prošlo od popuštanja tih mjera. Mi smo sada blizu vrhunca zimskog vala što je razumljivo s obzirom na zimske uvjete i sve što oni znače za respiratorne bolesti (Boris Lenhard, mislim da je došlo vrijeme za još jednu ispriku)", napisao je Lauc u statusu.

Prepirka s Lenhardom

Boris Lenhard, redovni profesor i voditelj skupine za računalnu biologiju na sveučilištu Imperial College London, javio se sljedećim komentarom:

"Možeš ti tvrditi da je to nemoguće koliko god hoćeš, ali još uvijek moraš objasniti kako to da zemlje koje nisu imale mjere u proljeće, ili su bile neučinkovite, ili provedene u drugačije vrijeme nego u većini europskih zemalja, kako to da one nisu imale ljetni COVID? USA, Meksiko, izrael, Indija... Vidi sliku, po drugi put", napisao je Lenhard.

Objavio je ovu sliku.

Odgovorio je Lauc.

"Boris, i mi smo imali 180 smrti tijekom ljeta. Virus se širio i ljeti, samo je smrtnost bila bitno manja. Tvoja omiljena Švedska je isto dobar primjer. Povukao se sporije no u zemljama koje su imale mjere, no ipak se povukao tijekom ljeta, a sada se vraća... Sporije no u drugim zemljama, jer je značajan dio populacije otporan, no kako je jako infektivan pronalazi put do onih koji su ga izbjegli u prvom valu", napisao je Lauc i stavio sljedeći graf.

Rasprava se nastavila u tom threadu.

Javio se Štagljar komentarom

U drugom komentaru javio se Igor Štagljar, jedan od prozvanih u statusu.

"Professor Gordan Lauc, hrvatski Scott Atlas-u, ovo su tvoji ocajnicki pokusaji da se izvuces iz zivog blata u koje si se uvalio sa bezbroj tvojih netocnih izjava od pocetka ove pandemije, a sa kojima si samo unio jos vecu nesigurnost medju hrvatske gradjane. A tvoj je zadatak da im dajes tocne podatke, sto ti vec duze vremena ne radis, vec samo unosis konfuziju medju ljude. Ovdje cu samo citirati tvoju nedavnu izjavu od 2. studenog ove godine, koja ce pobiti sve ovo sto si sazeo u ovom tvom besmislenom Fcbk postu:

“Ako želimo samo imati minimalan broj mrtvih, trebamo pustiti pandemiju da se slobodno širi i ubije 0.1 ili 0.2 % populacije, uglavnom starijih i bolesnih “

Goran Lauc, 2. studeni 2020

Lijepi pozdrav iz Toronta", napisao je Štagljar.

Lauc mu je odgovorio.

"Igore, ajde molim te navedi barem dvije krive stvari koje sam rekao ako možeš. Počevši još od ožujka pa sve do sada. Koliko vidim spao si na izvlačenje mojih izjava iz konteksta. U ovom komentaru je naglasak na riječi “SAMO”, a bio je napisan na tekst u kojem sam vrlo jasno pozivao sve na krajnji oprez i suzbijanje širenja epidemije. Realno ova pandemija će indirektno ubiti bitno više od 0.1% ili 0.2% populacije, no mi kao humano društvo ne možemo tako razmišljati i nitko nikada nije predlagao tu opciju, a sigurno nisam ja. Inače vjerujem da se sjećaš da je to Igor Rudan prvi rekao kad smo ti, on i ja pripremali zajednički nastup kod Bolkovića", napisao je Lauc.

"Imam previse posla ovdje u mom labosu da bih gubio vrijeme na tebe i tvoje nesuvisle izjave/postove Gordane. Good luck for the future, jer ona ce na svu srecu pobiti mnoge nesuvisle stvari koje si izrekao u proteklih par mjeseci", napisao je Štagljar. I ispod tog threada je nastavljena žestoka rasprava.

Postoje li zimski i ljetni COVID-19? Pogledamo li kretanje broja umrlih u Europi (slika 1) vrlo je jasno da je COVID-19...

Objavljuje Gordan LaucČetvrtak, 3. prosinca 2020.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.