Zlatko Dalić i Ante Gotovina u akciji spašavanja Krstičevića

Foto/screenshot: MORH/Večernji list

ZLATKO Dalić i Ante Gotovina, miljenici hrvatske javnosti, su u očito koordiniranoj akciji poduprli ministra Damira Krstičevića.

“Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić zahvalio se Hrvatskoj vojsci i Ministarstvu obrane na potpori koju su mu pružili u trenucima kada je tek preuzeo vođenje hrvatske nogometne reprezentacije te je, prisjećajući se svog prvog posjeta MORH-u još u veljači 2018., rekao: ‘Dali ste mi podršku bez srebra, tek na početku kada mi je to zapravo najviše i trebalo, kada su rijetki vjerovali u mene i to nikada neću zaboraviti’“. Podrškom koju je Hrvatska vojska dala videoporukom ‘Jedno srce, jedna duša, jedna Hrvatska’ uoči utakmice s Danskom koju sam držao ključnom i teškom, otvorio nam se put u finale. Gledajući tu poruku, ostao sam bez teksta, gledao sam video iznova i iznova i onda ga na koncu pustio i igračima. Rekao sam im kako im više ja ne trebam, kako je dalje sve na njima, a oni su u tišini i bez riječi odgledali taj video. Od tada više ništa nije bilo isto," rekao je jučer izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

Hrvatski nogometni izbornik zahvaljuje Ministarstvu obrane na potpori pola godine nakon prvenstva

Ovi Dalićevi komentari o važnosti potpore Ministarstva obrane i Hrvatske vojske tijekom Svjetskog prvenstva nisu dio iz serije tekstova i izjava koje su nakon planetarnog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu davali naši reprezentativci i njihov izbornik prošlog ljeta. Navedeni odlomci, naime, dio su službenog priopćenja Ministarstva obrane o predavanju koje je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić održao jučer pred čelnicima nedavno osramoćenog Ministarstva. 

Ipak, priopćenje koje pršti hvalom hrvatskog izbornika za Ministarstvo obrane i Hrvatsku vojsku ne navodi razloge o tome zašto je baš jučer u Ministarstvu obrane održano predavanje hrvatskog nogometnog izbornika Zlatka Dalića koji je nakon Svjetskog prvenstva postao jedna od omiljenijih javnih osoba.

PR potez osramoćenog Ministarstva

No svakome tko je posljednjih dana makar i površno pratio medije jasno je da je riječ o PR potezu osramoćenog Ministarstva koje na prozirni način pokušava skinuti ljagu s ministra Damira Krstičevića, čovjeka izravno odgovornog za propadanje posla nabavke vojnih aviona vrijednog najmanje pola milijarde dolara, koji se dodatno osramotio nezapamćenim i nekontroliranim ispadom u Hrvatskom saboru prije tri dana kad je divljački bacio makete aviona koje mu je uručio SDP-ov saborski zastupnik Franko Vidović.

Dalićevi hvalospjevi kao pokušaj skretanja pozornosti s osramoćenog ministra

Dalićevi hvalospjevi Ministarstvu obrane, osim što bi trebali poslužiti da se zaboravi kako na čelu Ministarstva obrane imamo osobu koja nije u stanju u gotovo dvije godine nabaviti borbene avione i kontrolirati bijes prilikom javnih nastupa, pokušavaju iz fokusa javnosti istjerati i nelagodnu činjenicu kako su i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković upleteni u cijelu aferu.

Naime, premijer i predsjednica su tvrdili da nisu vidjeli, odnosno da ne postoji dokument pod nazivom "Israel and Greek F-16 Third Party Transfer Whitepaper” iz kojeg su razvidna ograničenja u prodaji izraelske verzije F-16 te su jasne smjernice kako se Hrvatska može osigurati u poslu nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova. Smjernice kojih se Hrvatska nije držala.

Osim Dalića, potporu daje i Gotovina u Večernjem listu

U Ministarstvu obrane su, čini se, shvatili da sam Dalić neće biti dovoljan da se Krstičeviću, koji bi u nekoj pristojnijoj demokraciji završio uručivanjem ostavke i nepovratnim odlaskom iz javnog života, vrati ukaljani ugled.

Tako je jutros objavljena i vijest o potpori Krstičeviću još jednog miljenika hrvatske javnosti koji je već i ranije stajao uz svog ratnog druga. Riječ je o Anti Gotovini koji je u ožujku prošle godine čestitao ministru Krstičeviću na uspješnoj odluci o kupnji aviona, a vijest je objavio Večernji list koji je već prethodno uz javnu televiziju HRT nastojao diskreditirati sva propitkivanja ostalih medija o samom procesu nabavke aviona.

Gotovina: "Krstičević je izložen neutemeljenim prozivanjima"

Gotovina tako danas u Večernjem listu smatra da je zbog neuspjele nabave izraelskih F-16 Krstičević izložen “neutemeljenim prozivanjima”. Dodao je i da vjeruje da će “vlada RH, ministar obrane i stručni tim iz sustava oružanih snaga u nastavku procesa nabave borbenih zrakoplova, nužnih za opstanak Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, odabrati dugoročno najprikladnije rješenje za našu domovinu”.

Tko će još stati uz ministra Krstičevića?

Ostaje nam vidjeti tko će se još ovih dana iznenadno sjetiti da potapše po ramenima ministra obrane Damira Krstičevića te kroz koji medij će progovoriti. Vojska "tapšača" morala bi ovog puta biti nešto veća od dva kapitalca – jednog hvaljenog generala i uspješnog vođe reprezentacije – da se zaboravi kako je ministar obrane godinu i pol dana novcem hrvatskih obveznika vodio posao za koji je bilo jasno unaprijed da je izgubljen te kako se pri tome diskreditiralo sve one novinare i medije koji su na to upozoravali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.