Znanstvenici: Događaju se dramatične promjene na "ledenjaku sudnjeg dana"

Screenshot: YouTube

ZNANSTVENICI upozoravaju na dramatične promjene na jednom od najvećih ledenjaka na Antarktici i najavljuju da bi te promjene mogle dovesti do ozbiljnih posljedica već u idućih pet do deset godina, piše BBC. 

Kažu da bi se plutajući dio ledenjaka Thwaites, koji je do sada bio relativno stabilan, mogao "razbiti poput vjetrobrana automobila". Američki i britanski istraživači provode veliko istraživanje na Thwaitesu zbog sve bržeg topljenja. Ledenjak već sada izbacuje 50 milijardi tona leda u ocean svake godine.

"Scenarij sudnjeg dana"

"Ovakvo otapanje zasad ima ograničen utjecaj na globalnu razinu mora, ali postoji dovoljno leda koji bi se mogao otopiti i podići razinu oceana za čak 65 centimetara", kažu znanstvenici.

Takav scenarij "sudnjeg dana" vjerojatno se neće dogoditi još mnogo stoljeća, ali istraživački tim kaže da Thwaites sada vrlo brzo reagira na globalno zatopljenje.

"Doći će do dramatičnih promjena na prednjoj strani ledenjaka, vjerojatno za manje od desetljeća. I objavljene i neobjavljene studije upućuju na taj smjer", rekao je profesor Ted Scambos, američki glavni koordinator za istraživanje.

"Ovo će ubrzati tempo topljenja (Thwaitesa) i proširiti opasan dio ledenjaka", rekao je za BBC News.

Udvostručila se brzina otapanja

Thwaites je golem. Otprilike je veličine Velike Britanije ili Floride, a brzina otapanja se udvostručila u posljednjih 30 godina. Znanstvenici kažu da je to rezultat ulaska tople oceanske vode ispod i topljenja Thwaitesove plutajuće fronte.

Kažu da će se istočna fronta ledenjaka vjerojatno u sljedećih nekoliko godina odvojiti od grebena, što će je destabilizirati. 

"Vizualiziram to donekle slično onom prozoru automobila gdje imate nekoliko pukotina koje se polako šire, a onda se odjednom cijela stvar jednostavno počne razbijati u svim smjerovima", objasnila je dr. Erin Pettit iz Državnog sveučilišta Oregon.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.