Znanstvenici: Pretilost i masna hrana mogu otežati liječenje raka dojke

Ilustracija: Shutterstock

Konzumiranje previše masne hrane i debljina mogu pogoršati izglede za izlječenje raka dojke, kažu kineski znanstvenici u istraživanju koje je u SAD-u objavio Proceedings of the National Academy of Sciences.

Prehrana s visokim udjelom masti čimbenik je visokog rizika za malignu progresiju raka kroz poremećaj crijevne mikrobiote, prema znanstvenicima koji su rekli i da je crijevna mikrobiota povezana s pretilošću vezana i uz lošiju prognozu kod pacijentica s rakom dojke.

"Pretilost bi mogla pridonijeti ubrzanju progresije tumora ili umanjiti učinkovitost kemoterapije"

Tim, predvođen liječnicima i znanstvenicima sa Sveučilišta Sun Yat-Sen u Guangzhou, upozorio je da bi pretilost mogla pridonijeti ubrzanju progresije tumora ili umanjiti učinkovitost kemoterapije, što u konačnici dovodi do lošije prognoze.

Testovi i analize pokazali su da crijevna mikrobiota povezana s prehranom bogatom mastima uzrokuje da tijelo proizvodi previše aminokiseline leucina što je proces za koji kažu da potiče ubrzano napredovanje i pogoršanje ishoda raka dojke i melanoma.

U isto vrijeme, međutim, testovi ukazuju na vezu crijeva-koštana srž-tumor što bi zauzvrat moglo pokazati široki put za terapeutske strategije protiv raka temeljene na ciljanju crijeva.

Broj pretilih ljudi udvostručio se na gotovo 900 milijuna između 1990. i 2022.

Druga su istraživanja ukazala na višak kilograma kao uzrok raka, prema Sveučilištu Texas.

Broj ljudi diljem svijeta klasificiranih kao pretili udvostručio se na gotovo 900 milijuna između 1990. i 2022., prema podacima koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija, koja također  procjenjuje da oko 2,5 milijarde odraslih ljudi u svijetu ima prekomjernu težinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.