Znanstvenici pronašli sir star 3600 godina. "Bio je oko vrata kineske mumije"

Foto: Profimedia

Znanstvenici su otkrili najstariji komad sira na svijetu - pronašli su ga oko vrata mumije u Kini.

Lijes star 3600 godina otvoren je na groblju Xiaohe u Xinjiangu u Kini tijekom iskapanja 2003. godine, gdje je preko vrata mumificirane mlade žene bio predmet koji je izgledao kao komad nakita.

Sir je dobro očuvan zbog suhe klime u pustinji

Unatoč tome što se tada činio kao komad nakita, znanstvenici su sada rekli da su identificirali uzorak kao najstariji komad sira na svijetu, prenosi Sky News.

"Obični sir je mekan. Ovaj nije. Sada je postao suh i tvrd", rekla je za NBC News Qiaomei Fu, paleogenetičarka s Kineske akademije znanosti u Pekingu. Objasnila je da je, kada je ekshumiran lijes žene, ustanovljeno da je sir dobro očuvan zbog suhe klime u pustinji Tarim Basin.

Iako je proizvodnja sira dugo opisivana u povijesti, istraživači su u studiji, objavljenoj u časopisu Cell, napisali da je "povijest fermentiranih mliječnih proizvoda uglavnom izgubljena u antici".

"Ovi 3500 godina stari uzorci sira su među rijetkim ostacima mliječnih proizvoda koji su sačuvani više od 3000 godina"

Govoreći za NBC News Fu je rekla da su ona i njezin tim uzeli uzorke iz tri grobnice na groblju Xiaohe i obradili DNK kako bi pratili evoluciju bakterije kroz tisuće godina.

Rekli su da su uzorci pokazali da se radi o kefiru napravljenom fermentacijom mlijeka pomoću kefirnih zrnaca, a bilo je i dokaza o korištenju kozjeg i kravljeg mlijeka.

Istraživanje je pokazalo da su populacije iz brončanog doba, kao i ljudi iz Xiaohe, za koje se znalo da su genetski netolerantni na laktozu, konzumirali mliječne proizvode prije ere pasterizacije i hlađenja.

"Ovi 3500 godina stari uzorci sira od kefira među rijetkim su ostacima mliječnih proizvoda koji su sačuvani više od 3000 godina, a proizvela ih je populacija Xiaohe iz brončanog doba - populacija koja ima mješovite stilove života i tehnike", rekli su znanstvenici.

NBC je pitao Fu je li sir jestiv i bi li ga probala, na što je odgovorila da "nema šanse".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.