Znanstvenik koji je bio ključan za neovisnost Čehoslovačke umro je odmah nakon rata

Foto: WIkipedia

Milan Rastislav Štefánik bio je jedna od najvažnijih slovačkih ličnosti u vrijeme Prvog svjetskog rata. Djelovao je kao političar, pilot i kratko vrijeme kao prvi ministar rata neovisne Čehoslovačke. Bio je jedan od glavnih članova Čehoslovačkog nacionalnog vijeća s Masarykom i Benešom.

Rođen je u vrlo malom mjestu u zapadnoj Slovačkoj, a studij je započeo u Pragu. U periodu prije Prvog svjetskog rata Štefánik se uglavnom bavi znanošću. Odlazi u Pariz i Oxford gdje proučava astronomiju, dobija nagradu Francuskog astronomskog društva, a njegovi radovi diskutirani su po raznim europskim sveučilištima. Također se popeo na Mont Blanc više puta radi svojih istraživanja.

U to vrijeme razvija strast za putovanjem, ali i diplomacijom. Odlazi u Rusiju, Indiju, Alžir, Maroko, Brazil, Australiju te upoznaje druge fizičare i ostale znanstvenike. Za vrijeme posjeta Brazilu Štefánik daruje vrlo skupu astronomsku opremu brazilskom institutu što ga tamo čini vrlo popularnim. Kad ne putuje, vrijeme provodi u Parizu pišući nove radove.

Njegova znanstvena karijera prekinuta je s početkom Prvog svjetskog rata. Štefánik smatra da je jedini put za neovisnost Čehoslovačke raspad Austro-Ugarske te se uključuje francuskom ratnom zrakoplovstvu kao pilot 1914. godine. Sudjeluje u preko 30 vojnih misija, a nakon ozljede se vraća u Pariz i ostatak rata djeluje kao diplomat.

1919. postaje prvi ministar rata neovisne Čehoslovačke te nastavlja raditi kao diplomat u mjesecima nakon završetka Rata. 4. svibnja 1919. odlučuje posjetiti svoju obitelj tako da leti iz Italije u Slovačku, no to će biti njegov zadnji. Prema službenim podatcima, njegov zrakoplov se srušio radi vremenskih neprilika, premda drugi izvori govore da je avion srušen od strane čehoslovačke vojske, misleći da se radi o neprijateljskoj letjelici.

Njegova smrt učinila ga je još popularnijim, te postaje simbolom čehoslovačkog jedinstva. Bratislavski aerodrom nosi njegovo ime od 1993. godine.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.