Zurovec napušta Fokus, kaže da Plenković ne može računati na njegovu podršku

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik i gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian te načelnik Općine Križ Marko Magdić danas su objavili izlazak iz stranke Fokus, čime je Fokus prestao biti parlamentarna stranka a oni će politički put nastaviti kao nezavisni. 

Na konferenciji za novinare, održanoj na Trgu svetog Marka, bila su i nekolicina njihovih kolege iz Zagrebačke županije (Stupnik, Pisarovina, Klinča Sela, Jastrebarsko, Sveta Nedelja) i grada Zagreba, koji također istupaju iz Fokusa, a inače su članovi Županijske skupštine te gradskih i općinskih vijeća.

Zurovec je rekao da od danas Fokus, nažalost, prestaje biti parlamentarna stranka, a ne bude više imao niti klub u Skupštini Zagrebačke županije s obzirom na to da četiri člana Županijske skupštine također idu u neovisne vode te jedan cijeli niz vijećnika, članova te gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, načelnik općine Križ Marko Magdić i on (Dario Zurovec) napuštaju stranku Fokus. 

O razlozima napuštanja Fokusa, Zurovec je rekao kako su se probali kroz unutarstranačke institucije i organizacije izboriti za svoje "mjesto pod suncem". "Znači promijeniti Predsjedništvo i da se promijeni predsjednik, ali smo, na žalost u toj namjeri onemogućeni. Mi se s takvom politikom ne slažemo i odlučili smo ići neovisni", istaknuo je Zurovec.

Zurovec: Zanima me zdravi ekonomski patriotizam i napredak Hrvatske  

Na novinarsko pitanje  može li premijer Andrej Plenković računati na njegovu podršku, saborski zastupnik Zurovec je rekao - "ne". Poručio je da će i dalje djelovati neovisno kroz saborski oporbeni klub, bit će, kaže, konkretan, ali nikada neće vrijeđati. Poručuje da ga i dalje zanima "zdravi ekonomski patriotizam i napredak Hrvatske".  

Kaže da nikakve "otrovne strelice niti nikakve napade" neće raditi zbog toga što u Fokusu ima divnih i krasnih, kvalitetnih i vrijednih ljudi. Napomenuo je da se prije osam godina sličan scenarij dogodio u Svetoj Nedelji, dogodili su se određeni raskoli i baš zbog toga je odlučio pred jesen jednostavno presjeći, da se nekakva trakavica ne bi rastezala i zato ide neovisno. 

Svojim građanima u Svetoj Nedelji poručio je da će se i dalje raditi svi projekti, Vijeće je jedinstveno i većina je stabilna, neovisna te misli da će i dalje moći surađivati, dodao je gradonačelnik Zurovec. Zurovec kaže i kako mu je kao osnivaču stranke Fokus žao da je to otišlo u ovom smjeru, a i ogroman je kredit koji je stranka podignula, no vjeruje da će se uspješno vratiti kroz novac koji je dobiven od saborskog mandata.  

Kaže kako je i trošenje novaca u Fokusu bio jedan od razloga njihova izlaska iz stranke, a Panian je dometnuo da je "za lokalne izbore u Zagrebu gospodin predsjednik potrošio 600.000 kuna, a nikad nije dao izvješće". 

Panian: Dvojica ljudi vode Fokus već četiri godine kako oni žele 

Gradonačelnik Dugog Sela Panian je rekao da je 2002. ušao u politiku, pridružio se Draženu Budiši i HSLS-u, te je nakon 12 godina izašao iz te stranke i ušao u HNS, još jednu liberalnu stranku, ali se dogodilo isto. Po treći put se dogodilo isto i kaže kako mu je sad preostao jedino hrvatski grb jer, kako je rekao "ne mogu robovati narcisoidnosti pojedinaca koji ne cijene uspjeh onih koji su uspješni".  

"Dok smo mi hodali po ministarstvima, gradilištima, trpjeli uvrede - oni su kuhali iza leđa. Njihova stvar. Žao mi je isto kao i Zurovcu tih članova stranke Fokus koje smo četiri godine okupljali, ali na žalost vidjelo se sada uzaludno. Ograničili su nas u djelovanju, omalovažili naše uspjehe na parlamentarnim izborima i mi nemamo prema svojim prijateljima i članovima Fokusa koje smo mi doveli u jednu poštenu stranku, više obraza ostati s tim ljudima na istom mjestu", istaknuo je Panian.

Nađi u 14 sati drži konferenciju za medije

Rekao je da dvojica ljudi, koje nije htio imenovati, vode stranku već četiri godine kako oni žele i stalno ih omalovažavaju. "Na žalost izgleda da sam ja taj koji ću reći da liberala više u Hrvatskoj nema", dodao je Panian. Načelnik Općine Križ, Magdić rekao je da su s poštenim i iskrenim namjerama "ušli u ovu cijelu priču, ali je toj priči došao kraj".

Kaže da ne želi prolijevati žuč niti biti preoštar, to je sve politika u konačnici i oni će djelovati kao nezavisni. I dalje će ići na svoje lokalne razine, djelovati uspješno, a svojim dojučerašnjim kolegicama i kolegama u Fokusu želi puno sreće i uspjeha u radu, dodao je. 

Predsjednik Fokusa Davor Nađi za 14 je sati najavio konferenciju za medije, koju ćete moći pratiti na Indexu.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.