5 namirnica koje NE SMIJETE PODGRIJAVATI!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: 123rf
UBRZANI tempo života doveo je do potrebe pripreme obroka unaprijed te uobičajeno podgrijavanje istih.
Mikrovalna pećnica gotovo je neizostavna u kuhinji današnjice, a vrlo često je prisutna i na radnim mjestima.
UBRZANI tempo života doveo je do potrebe pripreme obroka unaprijed te uobičajeno podgrijavanje istih.
Mikrovalna pećnica gotovo je neizostavna u kuhinji današnjice, a vrlo često je prisutna i na radnim mjestima.
Sljedećih 5 namirnica akreditirane su od strane Food Standards Agency i European Food Information Council kao namirnice čije bi se podgrijavanje trebalo izbjegavati.
Piletina
Piletina te druge vrste peradi sadrže parazite salmonele.
Ova činjenica poseban značaj dobiva kada je riječ o podgrijavanju mesa u mikrovalnoj pećnici iz razloga što se svi dijelovi mesa ne zagrijavaju ravnomjerno.
Pileće meso je prilikom pečenja potrebno učestalo okretati kako bi se ravnomjerno termički obradilo.
Pileće meso je prilikom pečenja potrebno učestalo okretati kako bi se ravnomjerno termički obradilo.
Pileće meso također ne bi trebalo podgrijavati iz razloga što posjeduje veću gustoću proteinskog sastava od crvenog mesa, a prilikom podgrijavanja proteini se drugačije razgrađuju te mogu izazvati želučane tegobe.
Riža
Pohranjivanje kuhane riže prema Food Standards Agency bitniji je segment od samog podgrijavanja iste.
Pohrane riže na sobnoj temperaturi kako bi se naknadno konzumirala može dovesti dovesti do pojave štetnih spojeva koji uzrokuju povraćanje i proljev, podgrijavanje riže iste neće eliminirati.
Pohrane riže na sobnoj temperaturi kako bi se naknadno konzumirala može dovesti dovesti do pojave štetnih spojeva koji uzrokuju povraćanje i proljev, podgrijavanje riže iste neće eliminirati.
Krumpir
Podgrijavanje krumpira, jednako kao i riže, samo po sebi nije problem koliko je pohrana istog nakon termičke obrade.
Ukoliko se krumpir ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi te se na taj način ohladi, a osobito ako je pritom prekriven, na primjer aluminijskom folijom, stvaraju se uvjeti za pojavu skupine bakterija Clostridium botulinum.
Podgrijavanje krumpira nije siguran način za uklanjanje bakterija stoga konzumacija krumpira nakon podgrijavanja nije poželjna.
Ukoliko se krumpir ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi te se na taj način ohladi, a osobito ako je pritom prekriven, na primjer aluminijskom folijom, stvaraju se uvjeti za pojavu skupine bakterija Clostridium botulinum.
Podgrijavanje krumpira nije siguran način za uklanjanje bakterija stoga konzumacija krumpira nakon podgrijavanja nije poželjna.
Gljive
Ukoliko se adekvatno ne pohrane, gljive se nakon termičke obrade vrlo jednostavno mogu pokvariti te izazvati želučane tegobe.
Prema informacija European Food Information Council gljive se smiju pohraniti u hladnjaku u vremenskom periodu od 24 sata te se prije konzumacije smiju podgrijati na temperaturi do 70 °C.
Prema informacija European Food Information Council gljive se smiju pohraniti u hladnjaku u vremenskom periodu od 24 sata te se prije konzumacije smiju podgrijati na temperaturi do 70 °C.
Špinat i drugo lisnato povrće
OVISNO o mjestu uzgoja špinat, ali i druge vrste lisnatog povrće mogu sadržavati visoke koncentracije nitrata. Iako je, sam po sebi, nitrat bezopasan, njegova moguća pretvorba u nitrit te potom u nitrozamin djeluje kancerogeno.
Iz navedenog razloga podgrijavanje špinata u potpunosti je neprikladno.
Ovo je .
Homepage nacije.
ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom
Želite raditi na Indexu? Prijavite se
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati