Kako cimet utječe na zdravlje i koje se dobrobiti povezuju uz ovaj popularni začin?
CIMET je mnogima omiljeni zimski začin, a osim što ga volimo u kavi, čaju i kolačima, ima brojne zdravstvene dobrobiti. Bogat je antioksidansima te smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti. Poznat je po svojoj sposobnosti regulacije šećera u krvi jer povećava osjetljivost na inzulin i usporava razgradnju ugljikohidrata.
Cimet se dobiva iz unutarnje kore stabala roda Cinnamomum. Glavni aktivni spoj, cinamaldehid, odgovoran je za mnoge zdravstvene prednosti cimeta, pri čemu utječe i na njegov prepoznatljiv miris i okus. Healthline otkriva devet zdravstvenih prednosti cimeta, potkrijepljenih znanstvenim istraživanjima.
Bogat je antioksidansima: Cimet je bogat snažnim antioksidansima, poput polifenola, koji štite tijelo od oštećenja i smanjuju upale. Također se koristi kao prirodni konzervans hrane.
Ima protuupalna svojstva: Antioksidansi u cimetu mogu pomoći u smanjenju upala, što može smanjiti rizik od kroničnih bolesti.
Zaštita od srčanih bolesti: Istraživanja pokazuju da cimet može smanjiti razinu triglicerida, ukupnog kolesterola te poboljšati krvni tlak, što smanjuje rizik od srčanih bolesti, prenosi Healthline.
Može poboljšati osjetljivost na inzulin: Cimet može povećati osjetljivost na inzulin, ključni hormon za regulaciju metabolizma i šećera u krvi. Studije sugeriraju da cimet smanjuje inzulinsku rezistenciju, pomažući boljoj kontroli šećera u krvi.
Snižava razinu šećera u krvi: Osim utjecaja na inzulin, cimet usporava razgradnju ugljikohidrata u probavnom sustavu i poboljšava unos šećera u stanice. Preporučena doza iznosi 1–6 g cimeta dnevno.
Pomaže kod neurodegenerativnih bolesti: Cimet sadrži spojeve koji mogu spriječiti nakupljanje tau proteina, povezanog s Alzheimerovom bolešću. Studija na miševima s Parkinsonovom bolešću pokazala je da cimet štiti neurone i poboljšava motoričke funkcije. Ipak, potrebno je više istraživanja.
Može pomoći kod zaštite od raka: Cimet može inhibirati rast stanica raka i formiranje krvnih žila u tumorima, prema studijama provedenim na životinjama i u laboratoriju.
Protubakterijska i protugljivična svojstva: Cinamaladehid u cimetu može pomoći u borbi protiv bakterija i gljivica, smanjiti rizik od infekcija te pomoći u prevenciji karijesa i lošeg zadaha.
Protuvirusna svojstva: Neka istraživanja pokazuju da cimet može pružiti zaštitu od virusa poput HIV-1, gripe i denga groznice.
Kada je u pitanju odabir najboljeg cimeta koji pozitivno utječe na cjelokupno zdravlje, preporučuje se odabrati cejlonski cimet. Ova vrsta cimeta je sigurnija od cassia cimeta jer sadrži manje kumarina, spoja koji u velikim dozama može biti štetan. Iako je cassia cimet nešto jeftiniji i dostupniji, cejlonski je bolji izbor.