Kako zgušnjavate variva? Znamo nekoliko super načina za to, a ne uključuju brašno
SVI KOJI smo se okušali u kuhanju jela na žlicu, susreli smo se s nekim metodama zgušnjavanja jela. Popularno se priprema zaprška od brašna tako da se ono kratko preprži na ulju ili maslacu. No, ako u prehrani izbjegavamo brašno - ovu bi metodu trebalo zamijeniti nekom malo zdravijom i "lakšom", a jednako učinkovitom.
Evo što se još može koristiti kako bi varivo bilo gusto onoliko koliko želite, a da ne sadrži brašno.
1. Krumpir
Naribajte sirov krumpir ili ga skuhajte i izgnječite. Dodajte ga direktno u varivo, gdje će se zgusnuti dok se kuha. Mi to obično radimo tako da skuhani krumpir stavimo u blender s malo vode. Nakon blendanja dobijemo gustu smjesu koju pomalo dodajemo u varivo, koje se naočigled zgušnjava.
2. Povrće
Skuhajte dio povrća iz variva (mrkvu, tikvicu ili celer) i usitnite ga štapnim mikserom. Vratite u lonac kako bi zgusnulo jelo. Možete napraviti i pire od bundeve, cvjetače ili batata.
3. Kukuruzni škrob ili gustin
Pomiješajte 1-2 žličice škroba s malo hladne vode i umiješajte u varivo. Kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne.
4. Zobene pahuljice
Dodajte šaku zobenih pahuljica direktno u varivo i kuhajte dok ne omekšaju i zgusnu jelo. Za finiju teksturu sameljite pahuljice prije dodavanja.
5. Jaja
Razmutite jaje ili dva u posudi i dodajte ih u vrelo varivo uz stalno miješanje. Ova tehnika se često koristi u juhama.
6. Kokosovo mlijeko
Kokosovo mlijeko može zgusnuti varivo, a posebno se koristi u pripremi azijskih jela. Jelima daje finu, kremastu teksturu.
7. Skuhana riža
Kuhana riža se može usitniti u blenderu i dodati varivu - zgusnut će ga isto kao i pasirano povrće.
Evo i nekih nama omiljenih recepata za jela u kojima ove metode možete isprobati.
Varivo od kelja s faširancima
Varivo koje od djetinjstva sve više volimo i uključujemo u prehranu. Radimo ga prema ovom receptu uz faširance.
Varivo od mahuna
Još jedan klasik koji možete pripremiti i bez mesa - ako pak koristite meso, svakako uklopite barem malo dimljenih komada koji jelima na žlicu daju poseban okus. Evo recepta.
Gusto varivo od poriluka
Također omiljeno među jelima na žlicu, a najdraže nam je skuhati ga u većoj količini pa uživati u njemu nekoliko dana. Recept koji koristimo je ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati