Brza riblja juha iz jednog lonca Fince grije i kada su vani debeli minusi
AKO STE se ikada pitali kako se Finci uspiju ugrijati na temperaturama koje padaju i do -30°C, posebno na samom sjeveru zemlje, u Laponiji, odgovor je logičan. Osim termo odjeće koja je tamo obavezna, u Finskoj vole jesti i riblje juhe, koje griju i izvana i iznutra.
>> Što se tradicionalno jede u najsretnijoj zemlji na svijetu?
Jedan od takvih specijaliteta je i lohikeitto, kremasta juha od lososa koja je popularna i u Švedskoj, a tamo je poznata pod nazivom laxsoppa. Osim komadića fileta lososa, ova juha tradicionalno uključuje krumpire narezane na kockice i mrkvu, kuhane u aromatičnoj juhi prožetoj ribljim temeljcem i vrhnjem.
Ovo zimsko jelo obilno je začinjeno koprom i poslužuje se uz raženi kruh s maslacem ili kriške limuna, a idealno je za hladne zimske dane, kakvih u Finskoj ne manjka. Najbolje od svega je što ju je jednostavno napraviti, a što vam sve treba za ovu juhu, saznajte u nastavku.
Potrebni sastojci
Ova se juha priprema u samo jednom loncu i gotova je u svega 40-ak minuta, a za nju će vam trebati:
- maslac
- mrkve
- poriluk
- krumpir
- riblji temeljac ili voda
- fileti lososa
- slatko vrhnje
- kopar
- sol i papar po ukusu.
Kako se priprema
Mrkve narežite na sitne komade ili na kolute, kako vam više odgovara, poriluk narežite na kolutiće, a krumpir na kockice. U loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri pa dodajte mrkvu i poriluk. Pirjajte uz povremeno miješanje, otprilike 5 minuta, dok povrće ne omekša.
U isti lonac dodajte krumpir narezan na kockice, temeljac i začine. Kuhajte do vrenja pa smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 15-ak minuta, dok krumpir ne omekša. U lonac ubacite losos bez kože, narezan na manje komade, a zatim i slatko vrhnje. Promiješajte i kuhajte minutu bez poklopca.
Maknite s vatre, stavite poklopac i ostavite još 5 minuta, dok riba ne bude u potpunosti kuhana. Juhu poslužite dok je još topla i ukrasite je svježim koprom, a cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati