Nitko nije rođen kao rasist!

5K

Vezano

Popularno

Najnovije

5 komentara
Za komentiranje otvori Lajk.hr
modesty_Q   •  14 travnja 2016
bbbo krivo. Tigrovi i većina životinja, kao i ljudi, imaju urođene instinkte, ali to ne znači da znaju loviti. Vještinu lova uče od odraslih. Mali tigrić ne može sam preživjeti. S ostalim se slažem, rasizam je rezultat prenešenih predrasuda odnosno odgoja.
bbbo   •  14 travnja 2016
Da dijelimo se u grupe, ali po čemu se te grupe razlikuju jedne od drugih. Stavi 30 djece od jedne godine u sobu, po deset iz neke različite društvene skupine (bijelci, azijati, muslimani, katolici, ateisti, demokrati ili liberali, po tvojem izboru). Vjerujem da će se formirati neke grupe, ali između tih grupa neće biti razlika, znači neće se formirati grupa samo katolika, ili samo bijelaca. Društvenost (čopor) nam je prirođen, ali razlike između čopora su naučene.
turbo_maniac   •  14 travnja 2016
A što je s onim primarnim nagonim iz djetinjstva kad se nesvjesno dijelimo u grupe?
bbbo   •  14 travnja 2016
@turbo, u biti je. Tigrovi, kao i većina živoinja imaju urođene instinkte, to znači da ne moraju učiti kako hodati, plivati, loviti itd. Ljudi isto imaju urođene instinkte ali većinu njih izgubimo u prvim mjesecima života. I onda moramo učiti sve na novo. Nažalost, rasizam ili bolje reći diskriminacija po bilo kojoj osnovi (rasna, vjerska, svjetonazorska, spolna...) je nešto što je naučeno, a ne prirođeno čovjeku.
turbo_maniac   •  14 travnja 2016
A ni tigrić se nije rodio kao lovac